Ευ. Βενιζέλος, Ντ. Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Ευ. Βενιζέλος, Ντ. Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στην αξιοποίηση του νέου περιβάλλοντος που δημιουργείται για λύση του Κυπριακού, μετά και τον διορισμό νέου μεσολαβητή του ΟΗΕ, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, και της Τουρκίας, Ντεβλούτ Τσαβούσογλου. Από την πλευρά του, προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, απηύθυνε έκκληση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και την Αγκυρα, να συναινέσουν σε ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία.

«Δώσαμε, προφανώς, έμφαση στο Κυπριακό, το οποίο είναι “κλειδί” για τη συνολική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων», τόνισε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου».

«Πλήρης υποστήριξη»

Ενα διαφορετικό πρόσωπο της Τουρκίας πρόβαλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήταν πολύ θερμός, συνόδευσε τον Ελληνα ομόλογό του μέχρι την έξοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται η τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ και σε μια αυθόρμητη σύντομη συνομιλία με Ελληνες δημοσιογράφους ανέφερε ότι επισκέφθηκε την Κύπρο δύο φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και συναντήθηκε και με τις «δύο πλευρές» στο νησί, προσθέτοντας ότι διατηρεί προσωπικές φιλίες με Ελληνοκύπριους, ενώ όταν ρωτήθηκε αν η Αγκυρα στηρίζει συνολική λύση του Κυπριακού, απάντησε: «Δίνουμε πλήρη υποστήριξη, όσο ποτέ άλλοτε».

Νέα συνάντηση

Οι δύο υπουργοί αποφάσισαν η επόμενη συνάντησή τους να πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα μεταβεί ο κ. Βενιζέλος για τη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία θα παραστεί και ο Πάπας. Εξετάσθηκαν η πορεία των διερευνητικών επαφών που βρίσκονται ήδη στον 58ο γύρο και οι διμερείς επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. «Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω της κρίσης, να ανταλλάσσουμε οργανωμένα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ιδίως του προβλήματος των λεγόμενων ξένων μαχητών του ISIS και επίσης να προωθήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της Κύπρου εκτίμησε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων έχει αναβαθμίσει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου και της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα όπως η ενέργεια οδηγήσει σε μια ευρύτερη συνεργασία, συμβάλλοντας και στην ενδυνάμωση της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, και να δώσει ώθηση στις οικονομίες των χωρών της περιοχής. «Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε προς τον σκοπό αυτό, ακόμη και να μεσολαβήσουμε στο να φέρουμε κοντά τις γειτονικές χώρες που παράγουν και καταναλώνουν υδρογονάνθρακες», σημείωσε, ενώ έκανε θετικές αναφορές στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, που αντανακλούν την εμβάθυνση των σχέσεων της Κύπρου με τις δύο χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή