Αποδεκτή η πρόταση Αθήνας από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

Αποδεκτή η πρόταση Αθήνας από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν διαμορφωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα στην άρνηση περαιτέρω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, επιμένει η Χαρ. Τρικούπη. Χθες, βουλευτές και στελέχη του κόμματος ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Στο ΠΑΣΟΚ, όπως περιέγραψε και χθες από τις Βρυξέλλες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, εκτιμούν ότι η δυσκολία στη διαπραγμάτευση οφείλεται αφενός στην προσπάθεια για διαμόρφωση μιας συνολικής συμφωνίας για την περίοδο μετά την 1η/1/2015, αφετέρου στην απροθυμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και, κυρίως, του ΣΥΡΙΖΑ να παράσχουν ένα μίνιμουμ συναίνεσης ενόψει του κρίσιμου πολιτικού σκοπέλου της προεδρικής εκλογής.

Με δεδομένη τη γενικότερη υφιστάμενη πολιτική πίεση, ο κ. Βενιζέλος και οι συνεργάτες του επιθυμούν να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις, και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. Χθες, ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, συνεπικουρούμενος από τον κ. Γ. Κουτρουμάνη και τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα που έχουν ώς τώρα συμφωνηθεί με την τρόικα και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Συζητήθηκε εκτενώς και το περιεχόμενο της επιστολής Χαρδούβελη προς τους δανειστές μας, με τη διευκρίνιση ότι οι προτεινόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν μόνον εφόσον σημειωθούν αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό.

Μεταξύ όσων βουλευτών παρέστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου μεταξύ Κ.Ο. και Χαρ. Τρικούπη, υπήρξε, κατά γενική ομολογία, σύμπνοια για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο ουδείς φάνηκε διατεθειμένος να στηρίξει νέα μέτρα, σε περίπτωση που οι πιστωτές μας κρίνουν ότι οι παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν τους ικανοποιούν. Εξ όσων είχαν αρχικά διατυπώσει κάποιες ενστάσεις, φαίνεται να υποχωρεί ο κ. Δ. Κρεμαστινός, καθώς από την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση απουσιάζει η αύξηση του ΦΠΑ.

Ενδεικτικές για το κλίμα ανησυχίας που υφίσταται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι οι χθεσινές δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο κ. Π. Ρήγας υπογράμμισε ότι «αν οι δανειστές επιμείνουν σε νέα μέτρα, θα έχουμε οριστική ρήξη» και πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα απ’ αυτά που έχουμε δηλώσει ότι μπορούμε να κάνουμε». Ο κ. Ρήγας προέβλεψε ότι αν τελικώς δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Είπε, χαρακτηριστικά, ότι «αν υπάρξει αδιέξοδο, θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, ακόμη και ο Ελληνας πολίτης».

Οι «παπανδρεϊκοί»

Σημειώνεται, τέλος, ότι διαρκείς συσκέψεις πραγματοποιούνται από τα στελέχη του «παπανδρεϊκού» στρατοπέδου που εντός του μήνα θα ξεκινήσουν ομιλίες και επαφές ανά την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή