Αλ. Τσίπρας: Η τρόικα θα κληθεί να λογοδοτήσει

Αλ. Τσίπρας: Η τρόικα θα κληθεί να λογοδοτήσει

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανάπτυξη προσωπικών στρατηγικών θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εισέρχονται τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, υπό την πίεση των εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, και σε αυτό αποδίδουν τις –σε διαφορετικό μήκος κύματος, κατά την εκτίμησή τους– χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τις αναφορές του κ. Ευ. Βενιζέλου, που συνέδεσε την παροχή εγγυήσεων προς την τρόικα με τη βούληση του ελληνικού λαού.

Στις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης παρενέβη χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας από τη Γενεύη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό διευθυντή, Guy Ryder, και την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. «Η τρόικα δεν μπορεί να κουνάει άλλο το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, ζητώντας νέα σκληρά μέτρα που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, καταστρέφουν την παραγωγική βάση, λεηλατούν την κοινωνική συνοχή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «έρχεται η στιγμή που τόσο η τρόικα όσο και οι κυβερνήσεις που επέβαλαν αυτά τα μέτρα θα λογοδοτήσουν».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν την προσοχή τους στην αυριανή ημέρα, καθώς θεωρούν ότι είναι αυξημένο το ενδεχόμενο επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας από τις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματισθεί για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, οι οποίες συμπίπτουν με τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ν. Ρωμανού. Ο κ. Τσίπρας, σε δήλωσή του για τον Ν. Ρωμανό, αφού επισήμανε ότι «στόχος ενός σύγχρονου και δημοκρατικού σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί να είναι η εκδικητικότητα και η πυγμή απέναντι στους κρατουμένους, αλλά η κοινωνική επανένταξη», κάλεσε την κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα και όχι να συμβάλει αντικειμενικά στην πυροδότηση της έντασης, καλλιεργώντας κλίμα αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας». Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δυναμιτίζει το κλίμα, την ώρα που η υπόθεση βαίνει προς εκτόνωση.

Ο κ. Π. Σκουρλέτης διατύπωσε υπό μορφήν ερωτήματος την ανησυχία της Κουμουνδούρου. «Φλερτάρει η κυβέρνηση με την ιδέα να στήσει σκηνικό έντασης με αφορμή τον Ρωμανό και την επέτειο της 6ης Δεκεμβρίου;», αναρωτήθηκε για να σχολιάσει ότι «εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρόκειται για πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Οι χειρισμοί και οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν πρέπει να πυροδοτούν την ένταση». Με το θέμα ασχολήθηκε και η Πολιτική Γραμματεία σε έκτακτη συνεδρίαση χθες το πρωί.

Χθες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, στην οποία υπήρξε συμφωνία στη θέση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, στην ανάγκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες και ότι τα δύο κόμματα θα ψηφίσουν «όχι» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, σε μία ακόμη προκλητική παρέμβαση προχώρησε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλης, ο οποίος σε ανάρτηση στο Facebook ανέφερε: «Ανοιξε η πόρτα της φυλακής για τον πρώην Πορτογάλο πρωθυπουργό του Μνημονίου. Ποιοι Ελληνες πρωταγωνιστές του Μνημονίου θα ακολουθήσουν για να κλείσει ο τελευταίος την πόρτα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή