Δεν «βλέπει» εκλογή Προέδρου η Κουμουνδούρου

Δεν «βλέπει» εκλογή Προέδρου η Κουμουνδούρου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, όπου το κέρδος της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν η άθροιση μιας μόνο ψήφου από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αυτής της κ. Αικ. Μάρκου, αποδίδουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση για επίσπευση της διαδικασίας προεδρικής εκλογής. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κίνηση «αναμενόμενη», προσθέτοντας ότι «έχουν μεγάλη διαφορά για να βρουν τους 180, γι’ αυτό ξεκινούν από τώρα τη διαδικασία». Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, επίσης, ότι το χθεσινό Eurogroup δεν έδωσε μια καθαρή διέξοδο στην κυβέρνηση, αλλά, επί της ουσίας, παρέτεινε την εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης με αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα.

Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος των αδιεξόδων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη και επιλέγει να συρθεί σε εκλογές αντί να αξιοποιήσει το διάστημα των δύο μηνών που δόθηκε από το Eurogroup προκειμένου να επιδιώξει κάποια συμφωνία.

«Η απόφαση -σε συνεννόηση με την τρόικα- να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα και να εκβιαστεί η ψήφος των βουλευτών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία η επίσπευση της ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται «αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για τον λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ανακούφισή τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό που, όπως λένε, δεν έδωσε στην κυβέρνηση «αέρα» ενίσχυσης και που δεν ευοδώθηκε η πρωτοβουλία βουλευτών, την προηγούμενη εβδομάδα, να συλλέξουν υπογραφές ζητώντας συμφωνία για εκλογή Προέδρου. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, τελικά, το ξεφούσκωμα από την προσπάθεια των ανεξάρτητων βουλευτών για να υπάρξει εκλογή και να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης από την παρούσα Βουλή δείχνουν ότι απέχει η κυβέρνηση από τον στόχο των 180 βουλευτών», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Οσον αφορά την κ. Μάρκου, το σχόλιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «το “Ποτάμι” υπερψήφισε τον προϋπολογισμό», καθώς «χρεώνουν» τη βουλευτή στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, με επίκληση στενής προσέγγισης των δύο πλευρών.

Βεβαίως, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων που αποτυπώθηκε στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό θα μείνει αμετάβλητος. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στην τακτική δημιουργίας κλίματος απαξίωσης γύρω από τους βουλευτές που θα επιλέξουν να ψηφίσουν «ναι» στην προεδρική εκλογή, κάτι που κατέστησε σαφές στην προχθεσινή ομιλία του στη Βουλή ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Στην Κουμουνδούρου θα διατηρήσουν υψηλούς τόνους γύρω από το ζήτημα αυτό. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθεί σε συνθήκες πόλωσης.

Χθες, ο κ. Τσίπρας μίλησε σε εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Μπανιά, την οποία διοργάνωσαν οι εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή». Εξήρε την προσωπικότητα του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και την καθοριστική συμβολή του στη δημιουργία και επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή