Ο ΣΥΡΙΖΑ… ψηφίζει «εκλογές και μόνο εκλογές»

Ο ΣΥΡΙΖΑ… ψηφίζει «εκλογές και μόνο εκλογές»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκλογές και μόνον εκλογές» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει σε πλήρη ενεργοποίηση τον μηχανισμό για την προετοιμασία της προσφυγής στις κάλπες, για την οποία, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα, «όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα». Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, την περασμένη Τετάρτη, εξέφρασε στους στενούς συνεργάτες του, που είχαν συγκεντρωθεί στη Βουλή, τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πρόωρες εκλογές είναι δεδομένες. Οι 160 ψήφοι υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα ήταν λιγότερες από τον πήχυ που είχαν βάλει στην Κουμουνδούρου, όπου εκτιμούσαν ότι η πρώτη ψηφοφορία θα απέφερε περί τα 165 «ναι». Εχοντας ως δεδομένο ότι με το τελικό αποτέλεσμα δεν διαμορφώνονται συνθήκες «κινητικότητας», που θα μπορούσαν να καλύψουν το υπολειπόμενο των 20 ψήφων, το μήνυμα που εξέπεμψε άμεσα η Κουμουνδούρου προς τα όργανα και τα στελέχη του κόμματος ήταν να κινητοποιηθούν με όρους προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Τσίπρας απορρίπτει σε όλους τους τόνους κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη ενδιάμεση λύση (σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού), που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταγενέστερη συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών. Αλλωστε, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δεν πρόκειται καν να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του κ. Αντώνη Σαμαρά. Οπως αναφέρουν, αν είχε στον σχεδιασμό του κάτι τέτοιο, θα είχε ήδη ενεργοποιηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το μεγάλο αγκάθι που δεν πρόκειται να ξεπεραστεί χωρίς εσωκομματικές αναταράξεις, είναι η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας πέτυχε να μετατεθεί η κρίσιμη για το θέμα αυτό συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τις 30 Δεκεμβρίου, μετά και την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή. Η θέση των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι θα πρέπει η συνεδρίαση να γίνει άμεσα και πρότειναν το διήμερο χθες και σήμερα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από την πλευρά της προεδρικής πλειοψηφίας. Ο κ. Τσίπρας επικαλέσθηκε το πρόγραμμά του και τις ομιλίες σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη, στις εκεί περιφερειακές συνδιασκέψεις του κόμματος, ενώ δεν πέρασε ούτε η πρόταση για Κεντρική Επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο. Είναι σαφής η πρόθεση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να μετατεθεί για μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προεδρικής εκλογής, καθώς ένα κλίμα έντονης εσωκομματικής σύγκρουσης δεν θα ήταν το καλύτερο σήμα που θα μπορούσε να εκπέμψει το κόμμα αυτήν την περίοδο. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι -πέραν της προεδρικής εκλογής- η ηγετική πλειοψηφία πιθανόν επιθυμεί να οριστικοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τις διερευνητικές συζητήσεις που έχει με διάφορα στελέχη προερχόμενα από άλλους κομματικούς και πολιτικούς σχηματισμούς, προκειμένου να παρουσιάσει την πρότασή της στην Κεντρική Επιτροπή, επιδιώκοντας, ενδεχομένως, να αιφνιδιάσει και να φέρει προ τετελεσμένων το εσωκομματικό ακροατήριο.

Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει εύκολα. Ηδη, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι διαδικασίες κατάρτισης των ψηφοδελτίων θα πρέπει να γίνουν με βάση το καταστατικό, που προβλέπει καθολική ψηφοφορία σε επίπεδο Νομαρχιακών Επιτροπών και, μάλιστα, με το σύστημα μειωμένης σταυροδοσίας (κάθε μέλος μπορεί να ψηφίσει μόνο το 30% των υποψηφίων).

Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει διαρκώς την ανάγκη διεύρυνσης και ως ένα στοιχείο που θα βοηθήσει την κατάκτηση αυτοδυναμίας, ωστόσο η εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένει στην άρνηση οποιασδήποτε συνεργασίας με μνημονιακό «χρώμα».

Πρόγραμμα υπό συμπύκνωση

Στον ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν, επίσης, και για το πρόγραμμα. Η  Επιτροπή  Προγράμματος  παρέδωσε στα αρμόδια  όργανα το τελικό κείμενό της εδώ και μερικές εβδομάδες, προϊόν πoλύμηνης δουλειάς και επεξεργασίας, ωστόσο οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν να εκτυλιχθεί όπως είχε προγραμματισθεί η  διαδικασία  διαβούλευσης  για την οριστικοποίηση της μορφής του. Η σχετική επισήμανση έγινε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου, επίσης, αναφέρθηκε ότι «κανένας δεν πρόκειται να καθίσει να διαβάσει ένα πρόγραμμα 150 σελίδων, ακόμα κι αν το έχουμε έτοιμο πριν από τις εκλογές». Η εισήγηση που έγινε και αναμένεται να υιοθετηθεί, είναι να διαμορφωθεί ένα πιο συμπυκνωμένο κείμενο, το οποίο  θα αποτελεί ουσιαστικά μια διεύρυνση των όσων εξαγγέλθηκαν από τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και με αυτό να πορευθεί το κόμμα μέχρι τις εκλογές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πρόγραμμα με το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδεύσει προς τις εκλογές θα είναι εστιασμένο στις προτεραιότητές του για την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή