ΣΥΡΙΖΑ: έντονες διαφωνίες για τα ψηφοδέλτια

ΣΥΡΙΖΑ: έντονες διαφωνίες για τα ψηφοδέλτια

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνήλθε χθες αργά το βράδυ σε κλειστή συνεδρίαση και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, προκειμένου να οριστικοποιήσει τους συνδυασμούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη την επικράτεια. Οι συνδυασμοί θα ανακοινωθούν επισήμως σήμερα, καθώς εκπνέει η προθεσμία κατάθεσής τους. Είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση δύο ημερών ανάμεσα στην επιτροπή ψηφοδελτίων και τις κατά τόπους νομαρχιακές επιτροπές, αλλά και μεταξύ των μελών της επιτροπής που εκφράζουν τις εσωκομματικές ισορροπίες, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις και να βρεθούν σημεία συμφωνίας μεταξύ των επιμέρους ομάδων στο εσωτερικό του κόμματος. Το αποτέλεσμα δίνει ψηφοδέλτια στα οποία δεν θα βρουν θέση αρκετοί από εκείνους που θεωρούσαν ότι είχαν διασφαλίσει συνέχιση της πολιτικής σταδιοδρομίας τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα σηματοδοτεί άνοιγμα στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στον χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς θα συμπεριλαμβάνει στις πρώτες θέσεις τα ονόματα απόστρατου ανώτατου αξιωματικού και ανώτατου δικαστικού.

Τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποδείχθηκαν φιλόξενα για τις προερχόμενες από τους ΑΝΕΛ κ. Ραχήλ Μακρή και Χρυσούλα Γιαταγάνα, μετά και τις αντιδράσεις τοπικών οργανώσεων στην επιθυμία της πρώτης να είναι υποψήφια στην Κοζάνη (της προτάθηκαν τα Γρεβενά) και της δεύτερης που ζήτησε να συμπεριληφθεί στη λίστα της Α΄ Θεσσαλονίκης και της αντιπροτάθηκε θέση στο Επικρατείας. Οι διαφωνίες και οι ενστάσεις υποχώρησαν στην περίπτωση της κ. Θεοδώρας Τζάκρη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και θα είναι υποψήφια στην Πέλλα, ενώ για τον κ. Θεόδωρο Παραστατίδη καταβαλλόταν μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθεια να είναι εκ νέου υποψήφιος στο Κιλκίς αντί της Β΄ Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει τη λύση ύστατης ανάγκης. Ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ κ. Μάρκος Μπόλαρης δεν συζητήθηκε καν ως όνομα από την επιτροπή ψηφοδελτίων και φαίνεται ότι κόβεται.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός ορισμένων στην Κουμουνδούρου να προσελκύσουν στελέχη που απομακρύνθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ δεν απέδωσε καρπούς, κυρίως λόγω ενστάσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και στελεχών της που, όντας οι ίδιοι υποψήφιοι, δεν επιθυμούν να βρουν απέναντί τους τούς ΔΗΜΑΡίτες, καθώς θεωρούν ότι αυτοί, λόγω παρουσίας στην προηγούμενη Βουλή, θα έχουν προβάδισμα και δεν θα είναι εύκολοι αντίπαλοι.

Η υποψηφιότητα του Χάρρυ Κλυνν στην Α΄ Θεσσαλονίκης πέρασε τον σκόπελο των αντιδράσεων και θεωρείται κλεισμένη, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο οικονομολόγος κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Οι οργανώσεις Ημαθίας είχαν συμπεριλάβει στις προτάσεις τους τον έτερο οικονομολόγο κ. Κώστα Λαπαβίτσα, αλλά η συγκεκριμένη πρόταση δεν προχώρησε.

Εν τω μεταξύ, χθες, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ο τίτλος σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Γ. Σταθάκης στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle. Το θέμα τιτλοφορήθηκε «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις» και προκάλεσε διάψευση από τον ίδιο τον κ. Σταθάκη. Η ακριβής αναφορά του, σύμφωνα με την πλήρη απομαγνητοφώνηση  της  συνέντευξης, ήταν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της χώρας, ταυτόχρονα, όμως, εφόσον αυτό είναι βιώσιμο και δεν  αποτρέπει την κοινωνική  ανασυγκρότηση και παραγωγική  ανασυγκρότηση  που  έχει  ανάγκη  η ελληνική  οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή