Τι σηματοδοτούν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Τι σηματοδοτούν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ανακοίνωση, αύριο, του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ολοκληρώνεται το παζλ των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων, με τις οποίες θα δώσει η κυβερνητική παράταξη τη μάχη της 25ης Ιανουαρίου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη σειρά κατάταξης των προσώπων που θα περιλαμβάνονται, καθώς η σύνθεση του ψηφοδελτίου, σε μεγάλο βαθμό, έχει προεξοφληθεί – αν και κατά ορισμένους δεν θα πρέπει να αποκλείεται η έκπληξη έως την τελευταία στιγμή.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν ως επικρατέστερος για τη θέση του επικεφαλής, τελικώς αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση. Πληροφορίες εμφανίζουν ως δεύτερο τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο και ο στενός συνεργάτης του Χρ. Λαζαρίδης, ενώ μετ’ επιτάσεως έχουν ακουστεί και τα ονόματα του έτερου συνεργάτη του, Στ. Παπασταύρου και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν και με ποια σειρά θα περιληφθούν οι παραπάνω, καθώς, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη συμφωνήσει για τη συμμετοχή σε εκλόγιμη θέση και του πρώην ανεξάρτητου βουλευτή Βασ. Οικονόμου. Το ερώτημα είναι πού ορίζεται η γραμμή ασφαλείας για την εκλογή ή μη, αφού ο αριθμός των εδρών συναρτάται με το ποσοστό του κόμματος. Αν η κάλπη επιβεβαιώσει το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα η Ν.Δ. θα εκλέξει τέσσερις βουλευτές Επικρατείας. Αν συμβεί η ανατροπή, στην οποία προσβλέπει ο κ. Σαμαράς, τότε ο αριθμός μεγαλώνει.

Αυτό που μάλλον μπορεί να προεξοφληθεί με ασφάλεια είναι ότι στο ψηφοδέλτιο δεν θα περιλαμβάνεται τελικά ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Πολιτών Γ. Χατζημαρκάκης, τον οποίο οι φήμες ήθελαν την Παρασκευή να έχει κλείσει τη συνεργασία του κόμματός του με τη Ν.Δ. Κατά τις ίδιες πηγές κι ενώ είχε προηγηθεί δημόσια δήλωση συμπόρευσης με τη Ν.Δ. από τον κ. Χατζημαρκάκη, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου τις οποίες προκάλεσαν δύο τινά: παλαιότερες, ιδιαίτερα επικριτικές δηλώσεις του πρώην ευρωβουλευτή για την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και η εμπλοκή του ονόματός του σε υπόθεση λογοκλοπής, η οποία οδήγησε στην απώλεια του διδακτορικού τίτλου του.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «Κ», τις προηγούμενες ημέρες βολιδοσκοπήθηκαν προσωπικότητες κύρους, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ μεταξύ των ονομάτων που λέγεται ότι έπεσαν στο τραπέζι είναι αυτά του στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη, από τον οποίο λέγεται ότι δόθηκε αρνητική απάντηση, του αστροφυσικού Δημ. Νανόπουλου, του καθηγητή Χρ. Ζερεφού κ.ά.

Η διεύρυνση

Εν τω μεταξύ, στα ψηφοδέλτια του κόμματος τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή αποτυπώνεται η προσπάθεια της Ν.Δ. να σηματοδοτήσει την αμφίπλευρη διεύρυνση. Μετά την ένταξη της κ. Αντζελας Γκερέκου στο ψηφοδέλτιο της Κέρκυρας, η οποία αποτέλεσε και αιτία πολέμου με το ΠΑΣΟΚ και έντασης στις σχέσεις του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, αλλά και την κίνηση να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο επί σειράν ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Βασ. Οικονόμου, στις «γαλάζιες» λίστες συμπεριελήφθησαν και οι μέχρι πρόσφατα ανεξάρτητοι, αλλά προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ, Γιώργος Νταβρής και Μίκα Ιατρίδη, που θα είναι υποψήφιοι σε Αρτα και Ρόδο αντίστοιχα. Στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, στα οποία σημειωτέον δεν περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα «εκπλήξεις», όπως σε παλαιότερες αναμετρήσεις, συμμετέχουν αρκετά γνωστά πρόσωπα από τον αυτοδιοικητικό στίβο, όπως ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης αλλά και ο πρώην δήμαρχος Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς. Στις λίστες περιλαμβάνονται ακόμη επιστήμονες όπως ο καθηγητής Καρδιολογίας Χρ. Στεφανάδης στη Σάμο, άνθρωποι των επιμελητηρίων, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρτας κ. Παπάζογλου, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημοσχάκης στον Εβρο κ.ά.

Παλαιοί και νέοι

Νέες παρουσίες αλλά και ηχηρές απουσίες καταγράφονται στα ψηφοδέλτια Α΄ και Β΄ Αθηνών, του Πειραιά, του υπόλοιπου Αττικής, καθώς και Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, που παραδοσιακά κρίνουν τις εκλογικές εντυπώσεις. Επειτα από πολυετή κοινοβουλευτική παρουσία στην Α΄ Αθηνών, αποστρατεύεται ο πρώην υπουργός Πρ. Παυλόπουλος, ενώ τη μη συμμετοχή τους στη Β΄ Αθηνών αποφάσισαν και οι κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Β. Πολύδωρας. Το ίδιο και ο κ. Τσουμάνης στην Πρέβεζα. Αντιθέτως, στη μάχη του σταυρού επανέρχεται η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ για πρώτη φορά μπαίνει στον εκλογικό στίβο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, στη Λέσβο. Από τα νέα πρόσωπα είναι ο οννεδίτης Βασ. Φοίβος Αξιώτης στην Α΄ Αθηνών, το πρώην μοντέλο Νόνη Δούνια κ.ά.

Αποχωρήσεις και νέα πρόσωπα

Ανακατατάξεις σημειώνονται στις δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποχώρησε ο Γιάννης Ιωαννίδης, από τα νέα πρόσωπα που «κατεβαίνουν» ως υποψήφιοι είναι ο πρώην γραμματέας Δημοσίων Εργων Στρ. Σιμόπουλος, ενώ ένα από τα νέα ονόματα στη Β΄ Θεσσαλονίκης είναι ο στενός φίλος του πρωθυπουργού, πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημ. Βαρτζόπουλος.

Στις Σέρρες θα δώσει για πρώτη φορά τη μάχη ο κ. Κ. Καραμανλής, υιός του κ. Αχιλλέα Καραμανλή και εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού. Στην Αρκαδία, νέα ονόματα είναι αυτά του πρώην γενικού γραμματέα Επικοινωνίας Γ. Παναγιωτόπουλου και της κόρης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Εύης Τατούλη. Στην Αρτα μετακινήθηκε από την Αχαΐα ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής, ενώ στο ψηφοδέλτιο μπήκε και η κόρη του πρώην βουλευτή Κώστα Καραμπίνα, Εύη. Στην Κοζάνη επανέκαμψε ο πρώην ανεξάρτητος Γ. Κασαπίδης. Στην Αχαΐα το νέο όνομα είναι του πρώην γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Ανδρέα Κατσανιώτη, που ήταν και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας το 2012. Στην Πρέβεζα το ψηφοδέλτιο αποτελείται από αποκλειστικά νέες υποψηφιότητες, ενώ στη Θεσπρωτία ένα από τα νέα ονόματα είναι του πρώην νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα. Τέλος, στη Χίο μετακινήθηκε από την Α΄ Αθηνών ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ενώ αποχώρησε (σ.σ. δεν θα κατέβει υποψήφιος) ο πρώην υπουργός κ. Μουσουρούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή