Η νέα κατανομή των εδρών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια έφερε η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού του 2011. Ταυτόχρονα, η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων περιορίζεται στη μία ημέρα πριν από τη διενέργεια των εκλογών. Νέα εγκύκλιος κατ’ εφαρμογήν του νόμου 4304/2014 «Ελεγχος των οικονομικών και πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις» αλλάζει τα έως τώρα ισχύοντα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Μεταξύ άλλων, επιτρέπεται η χρηματοδότηση κομμάτων από ιδιωτικά νομικά πρόσωπα, αλλά απαγορεύεται η ναύλωση μεταφορικών μέσων από κόμματα για τη μεταφορά ψηφοφόρων.

Η νέα κατανομή εδρών θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Θα αυξηθούν οι έδρες: Στο υπόλοιπο Αττικής από 12 σε 15, στη Β΄ Αθηνών από 42 σε 44, στην Α΄ Πειραιά από 5 σε 6, στη Θεσπρωτία από 1 σε 2, στη Μαγνησία από 5 σε 6, στις Κυκλάδες από 3 σε 4. Αντίθετα, οι έδρες θα μειωθούν στην Α΄ Αθηνών, από 17 θα γίνουν 14, στις Σέρρες από 7 σε 6, στα Τρίκαλα από 5 σε 4, στην Καρδίτσα από 5 σε 4, στην Αχαΐα από 9 σε 8, στην Αιτωλοακαρνανία από 8 σε 7 και στη Βοιωτία από 4 σε 3.

Οι εκλογείς μπορούν να σημειώσουν:

1 σταυρό: Στις περιφέρειες στις οποίες κατανέμονται 1 έως 3 έδρες.

2 σταυρούς: Στις περιφέρειες με 4 έως 7 έδρες.

3 σταυρούς: Στις περιφέρειες με 8 έως 12 έδρες.

4 σταυρούς: Στις περιφέρειες με 13 και άνω έδρες.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων, που επίσης τίθεται για πρώτη φορά σε ισχύ σε αυτές τις εκλογές:

• Ολα τα έσοδα των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων καταλήγουν υποχρεωτικά σε έναν έως τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

• Ολα τα έσοδα και οι δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών διακινούνται μόνο μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.

• Προβλέπεται πλέον η έκδοση ονομαστικοποιημένων κουπονιών με υποχρεωτική αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του αριθμού του φορολογικού μητρώου ή του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή.

• Επιτρέπεται πλέον η χρηματοδότηση από ιδιωτικά νομικά πρόσωπα. #

• Η ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού από το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί πλέον να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 20.000 ευρώ. #

• Η ιδιωτική χρηματοδότηση υποψήφιου βουλευτή από το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί πλέον να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 5.000 ευρώ. #

• Απαγορεύεται η χορήγηση εισιτηρίων και η ναύλωση μεταφορικών μέσων από κόμματα και υποψηφίους για τη μετακίνηση ετεροδημοτών εκλογέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή