Πρόγραμμα-γέφυρα ο στόχος Τσίπρα

Πρόγραμμα-γέφυρα ο στόχος Τσίπρα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστική για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε χθες. Στον απόηχο ευνοϊκών τοποθετήσεων για το «ελληνικό ζήτημα» ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, ο πρωθυπουργός εστιάζει τη στρατηγική του στη διεκδίκηση μιας μεταβατικής περιόδου, ενός προγράμματος «γέφυρας» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας επιμένει στην αντικατάσταση της τρόικας από ένα διαφορετικό όργανο και χθες περιέγραψε από τη Λευκωσία μια τέτοια εξέλιξη ως «ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη». Η Γερμανία, ωστόσο, απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για αντικατάσταση της τρόικας.

Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Αθήνα για να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της είναι δύο: η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και η συμφωνία για το σχήμα που θα διαδεχθεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου. Καθοριστικής σημασίας, στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται η αυριανή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στις Βρυξέλλες, για την οποία καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες, τη στιγμή που διοχετεύονται πληροφορίες για ύπαρξη εκ μέρους της Κομισιόν σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας κατά τους προσεχείς μήνες.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη χθες, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι σήμερα στη Ρώμη και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αύριο, στο Παρίσι, είναι μία μόνον εκ των καθοριστικών για τις εξελίξεις παραμέτρων. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να διαφανούν οι διαθέσεις της EΚΤ αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ, στο τέλος της ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής του, τις οποίες αναμένουν με ενδιαφέρον όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Από τις συναντήσεις με τους κ. Ρέντσι και Ολάντ, η ελληνικά πλευρά επιθυμεί να κερδίσει υποστήριξη στη θέση της για στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές. Σχετική δημόσια τοποθέτηση εξασφάλισε χθες ο κ. Τσίπρας από τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι «από κοινού θα εργαστούμε και με χώρες τις Ε.Ε., εταίρους οι οποίοι έχουν τις αυτές απόψεις, δηλαδή πως πρέπει να δοθεί έμφαση στα θέματα ανάπτυξης».

Από τη Λευκωσία, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να αξιοποιήσει στις διαπραγματεύσεις το γεωπολιτικό στοιχείο. «Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιοανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές. Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «όσοι δεν το κατανοούν και κάνουν μονάχα οικονομικούς υπολογισμούς πολύ σύντομα θα διαψευστούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή