Ο Κινέζος πρωθυπουργός καλεί Τσίπρα

Ο Κινέζος πρωθυπουργός καλεί Τσίπρα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο έλαβε χθες από τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Λι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του και έγινε μεταξύ τους μια πρώτη συζήτηση για την εμβάθυνση της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός επισήμανε προς τον κ. Τσίπρα ότι θα εργαστεί για την επέκταση και εμβάθυνση των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Λι συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη αναβάθμισης των εργασιακών σχέσεων σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα και η συνεργασία τους με ελληνικές εταιρείες.

Το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς κινεζικές επιχειρήσεις, πέραν των υφιστάμενων επενδύσεων στη χώρα μας, με κορυφαία αυτήn της Cosco, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για επέκταση και σε άλλους τομείς.

Για την προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, συμφωνήθηκε η αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου στην Κίνα το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενδεχομένως μέσα από αυτήv την αποστολή να αποσαφηνισθεί μια εικόνα σύγχυσης που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας αντιφατικών δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, για την οποία κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δήλωσαν ότι θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε, και στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, ότι σταματάει άμεσα.

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο δήλωσε χθες άγνοια για οποιασδήποτε μορφής βοήθεια από την πλευρά της Κίνας προς την Ελλάδα. Για το θέμα ρωτήθηκε, έπειτα από σχετικές αναφορές του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Χουντή, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χουά Τσουνγίνγκ, η οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό.

H ελληνική αποστολή

Η αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου στην Κίνα για την προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Τσίπρα θα είναι ενδεχομένως το σχήμα με το οποίο θα μεταβεί εκεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τις αναφορές ότι επρόκειτο να επισκεφθεί την Κίνα, δεν έχει δεχθεί ατομική πρόσκληση από κινεζικής πλευράς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσκληση για επίσκεψη στην Κίνα έχει γίνει προς τον κ. Δρίτσα.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να δομηθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από κινεζικής πλευράς για επενδύσεις στη χώρα μας και αφορά, μεταξύ άλλων, την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου, τη συμμετοχή στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και τις εργασίες αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή