«Επέκταση της συμφωνίας» επιδιώκει η Αθήνα

«Επέκταση της συμφωνίας» επιδιώκει η Αθήνα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών και μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έγραφε και έσβηνε, έως αργά χθες το βράδυ, το κείμενο με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να αιτηθεί πιθανότατα «επέκταση συμφωνίας» αντί παράταση της δανειακής σύμβασης, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και σύγκλησης έκτακτου Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίσθηκε χθες αισιόδοξος και αναφέρθηκε σε σημάδια σύγκλισης και σε διατύπωση του αιτήματος με τρόπο που θα καλύπτει και τις δύο πλευρές, ενώ πρόσθεσε ότι, αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα, σήμερα «θα υπάρξει καλή κατάληξη σε τεχνικό επίπεδο και την Παρασκευή μια τυπική έγκριση της ελληνικής θέσης». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι το κείμενο που θα παρουσιάσει η Αθήνα θα συνοδεύεται από σειρά δεσμεύσεων της κυβέρνησης για αποφυγή μονομερών ενεργειών, τήρηση των υποχρεώσεων όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους, μη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και μεταρρυθμίσεις για αναμόρφωση του κράτους και πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Θα περιλαμβάνει, επίσης, τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς για χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για αναθεώρηση των στόχων για το πλεόνασμα. Επιπλέον, χθες έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι θα έρθει σήμερα στη Βουλή με διαδικασία κατεπείγοντος, πρόκειται να κατατεθεί, τελικά, την επόμενη εβδομάδα, απόφαση που ερμηνεύεται ως ένδειξη προς τους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κινηθεί μονομερώς. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε χθες, κατά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, την ελπίδα ότι «θα περάσουμε αυτόν τον κάβο».

Ο κ. Τσίπρας, με συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες το τελευταίο διήμερο, έκανε αποτίμηση των συμμαχιών στις οποίες μπορεί να προσβλέπει. Στενοί συνεργάτες του ανέφεραν ότι, πέραν της Κομισιόν και του προέδρου της, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Κύπρος, Αυστρία θα μπορούσαν να βρεθούν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, όχι όμως σε επίπεδο Eurogroup, αλλά σε επίπεδο συνόδου κορυφής.

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε χθες (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι εάν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup, η ελληνική πλευρά θα αιτηθεί την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής. Ωστόσο, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου διατύπωναν σκεπτικισμό εάν διαδικαστικά είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Ο έτερος υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα του βέτο ως μέσου πίεσης προς τους εταίρους. Οπως είπε (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») «η κυβέρνηση έχει διπλωματικά αναβαθμισθεί, αποδεικνύοντας ότι εάν τα πράγματα είναι στο μη περαιτέρω, βεβαίως και τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θα βγάζουν συναινετικές αποφάσεις, αυτό είναι καθαρό και προς τους εταίρους μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή