Οι κινήσεις του Καραμανλή

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής έχει περισσότερους λόγους από τον καθένα να χαίρεται για την ανάληψη των ύψιστων πολιτειακών καθηκόντων από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αφού ο καθηγητής είναι εδώ και πολλά χρόνια ο στενότερος από τους συνεργάτες του. Τόσο που, όπως καταμαρτυρούν όσοι τους γνωρίζουν καλά, μέχρι την εκλογή του κ. Παυλόπουλου, δεν έκλειναν τη μέρα τους χωρίς ένα «τελευταίο» τηλεφώνημα αργά το βράδυ. Υπ’ αυτήν την έννοια, ο πρώην πρωθυπουργός νιώθει δικαιωμένος για την εγκατάσταση ενός «καθαρόαιμου καραμανλικού» στην Ηρώδου Αττικού, στον οποίο ο ίδιος πιστώνει αφοσίωση, εξαιρετική επιστημονική συγκρότηση, εργατικότητα και εντιμότητα.

Το γεγονός από μόνο του μπορεί να μη συνδέεται άμεσα, αλλά σίγουρα αντανακλά και στις εσωτερικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σημείο αναφοράς

Από την επομένη της δεινής εκλογικής ήττας του κόμματος, το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για τα προβεβλημένα στελέχη, τους βουλευτές και πρώην βουλευτές που επιχειρούν να αφουγκραστούν τη συγκυρία και να πάρουν θέση για την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ. Ολοι όσοι συνομιλούν μαζί του αποχωρούν με την ίδια εντύπωση:

ότι ο κ. Καραμανλής ενδιαφέρεται ζωηρά για το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης, όχι όμως και για τη δική του επιστροφή στην ηγεσία του κόμματος, την οποία εξακολουθεί να αποκλείει. Και αυτό παρά την ένταση με την οποία αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να επανενώσει τις δυνάμεις της ευρύτερης παράταξης.

Ενδεικτικό, πάντως, του ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση έντονων διεργασιών είναι το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποτρέπει τα στελέχη που τον επισκέπτονται από συζητήσεις για το ιδεολογικό προφίλ της παράταξης, το οποίο και ο ίδιος θεωρεί κρίσιμο.

Αντιθέτως, όταν η κουβέντα φτάνει στο θέμα της ηγεσίας, ο κ. Καραμανλής αφήνει να εννοηθεί ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες. «Δεν ακούγεται βοή», λέει στους συνομιλητές του, υπονοώντας ότι μέχρι στιγμής ουδείς εκ των πιθανών διεκδικητών του χρίσματος δεν έχει ξεχωρίσει στην κούρσα της διαδοχής και ότι όταν αυτό συμβεί, τότε οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει. Ο πρώην πρωθυπουργός συνιστά ψυχραιμία σε όσους εκτιμούν ότι θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα όλα στη Ν.Δ., αν και δείχνει να συμμερίζεται την ανάγκη να προσαρμοστεί το κόμμα στα νέα πολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται.

Στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο κ. Αντώνης Σαμαράς του ζήτησε να συμβάλει με τις παραινέσεις του προκειμένου να αποφευχθεί η κορύφωση της εσωστρέφειας όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές, κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός αποδέχθηκε, αφού και ο ίδιος εκτιμά ότι από την έκβασή τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κλίμα του επόμενου διαστήματος.

Διαρροή

Αν και δεν το σχολίασε, για τους συνεργάτες του είναι σαφές ότι στη συνέχεια ενοχλήθηκε όταν διαπίστωσε ότι και αυτή τη φορά επελέγη από τη Συγγρού η δημοσιοποίηση της επικοινωνίας του με τον κ. Σαμαρά. Τέλος, να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, ένα από τα θέματα για τα οποία ρωτούν οι συνομιλητές του τη γνώμη του πρώην πρωθυπουργού αφορά στην εξέλιξη της υπόθεσης των υποκλοπών του 2004 για το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τον Αμερικανό πρώην υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ William B. Ο εν λόγω, σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα των δικαστικών αρχών, είναι ο πρωταγωνιστής στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών τόσο του ιδίου του κ. Καραμανλή όσο και μελών της κυβέρνησής του.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά αποφεύγει κάθε προσωπικό σχόλιο. Είναι μια τακτική που κρατάει από την αρχή αυτής της υπόθεσης και δεν δείχνει διατεθειμένος να την αλλάξει τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή