Μεγαλύτερο ρόλο στις αποφάσεις ζητεί η Κουμουνδούρου

Μεγαλύτερο ρόλο στις αποφάσεις ζητεί η Κουμουνδούρου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαφωνίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τη συμφωνία που επέτυχε με τους εταίρους και οι επικρίσεις για ελλιπή προετοιμασία και υποχωρήσεις επαναλήφθηκαν χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αν και σε, κατά κοινή ομολογία, πιο ήπιους τόνους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στη συνεδρίαση προκειμένου να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες που είχαν ακουστεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις ότι υποβαθμίζεται με την απουσία του ο ρόλος του οργάνου. Επιπλέον, προκειμένου να ζητήσει από τα κομματικά στελέχη να δώσουν στην κυβέρνηση πίστωση χρόνου και να συμπαραταχθούν σε μια κοινή προσπάθεια, ώστε στην τετράμηνη παράταση που εξασφαλίσθηκε, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, που, παρά τους όρους της συμφωνίας, θα οδηγήσουν σε εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, μίλησε για «μάχη μέρα με τη μέρα», με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, το ξήλωμα του Μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό, τη διατήρηση της λαϊκής στήριξης στην κυβέρνηση και την αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας ως παράγοντος ενίσχυσης της διαπραγματευτικής ισχύος.

Η συζήτηση, ωστόσο, επικεντρώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο και μεθαύριο, στην οποία, από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πρόκειται να τεθούν τρία ζητήματα: το πρώτο αφορά το αίτημα για ενίσχυση του ρόλου του κόμματος. «Να μη βρίσκεται το κόμμα σε κώμα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Αυτό που ζητούν τα κομματικά στελέχη είναι η Κεντρική Επιτροπή να γίνει ο βασικός πυρήνας διαβούλευσης και, με βάση τις δικές της κατευθυντήριες, να κινούνται η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κατά δεύτερον, πρόκειται να τεθεί θέμα αποτίμησης των χειρισμών που έγιναν για την επιλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς αμφισβητούνται η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης επιλογής και το σκεπτικό του «διεμβολισμού» άλλων πολιτικών χώρων. Τέλος, αναφορικά με τη συμφωνία που επετεύχθη, θα τεθεί και αυτή προς συζήτηση, αλλά και το αίτημα για προετοιμασία στρατηγικής ρήξης, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο «θα φτάσει ο κόμπος στο χτένι» από τις πιέσεις που θα συνεχίσουν να ασκούν οι εταίροι και δεν είναι διατεθειμένοι για άλλες «υποχωρήσεις».

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, άσκησε κριτική στη συμφωνία, σε συνέχεια της δημόσιας παρέμβασής του νωρίτερα χθες, με κείμενο το οποίο συνυπογράφουν οι Σπύρος Λαπατσιώρας και Δημήτρης Σωτηρόπουλος, στο οποίο η συμφωνία χαρακτηρίζεται «πρώτο βήμα σε ένα ολισθηρό έδαφος», γίνεται αναφορά σε υποχωρήσεις της κυβέρνησης και συμπεριλαμβάνονται αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η εσωκομματική μάχη μεταφέρεται στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα εκλέξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία και τον νέο γραμματέα της, με επικρατέστερο τον κ. Τάσο Κορωνάκη. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε η νέα Πολιτική Γραμματεία να είναι 11μελής (η απερχόμενη αποτελείται από 23 μέλη), αίτημα που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως προσπάθειά του να ελέγξει τη σύνθεσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή