Με άλλο όνομα, αλλά… στην Αθήνα

Με άλλο όνομα, αλλά… στην Αθήνα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και το όνομα αυτού (του σχήματος διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς»), Brussels Group (BG). Η σφοδρή επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να αφήσει πίσω κάθε αναφορά στην τρόικα και, ταυτόχρονα, να περάσει σημειολογικά το μήνυμα ότι οι εταίροι και δανειστές δεν παρεμβαίνουν «στα του οίκου μας», αλλά τους κρατάμε σε απόσταση, στις Βρυξέλλες, γέννησε τη νέα ονομασία για τη διαπραγμάτευση που εγκαινιάσθηκε χθες. Στο BG συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του ESM/EFSM και, φυσικά, της ελληνικής κυβέρνησης. Βεβαίως, παρά τη σφοδρή επιθυμία της περί του αντιθέτου, η κυβέρνηση δεν επέτυχε να αποφύγει την έλευση τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να αρχίσει ήδη από σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά υποχώρησε και έκανε αποδεκτό το επίμονο αίτημα εταίρων και δανειστών, που θεωρούν ότι η αξιολόγηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να γίνει εκ του μακρόθεν, υπό τον κίνδυνο να μην αρχίσει ποτέ ο κύκλος διαπραγμάτευσης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, έσπευσε να επισημάνει ότι θα πρόκειται για χαμηλόβαθμους τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι θα συναντώνται στην Αθήνα με υπαλλήλους ιδίου βαθμού.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα από το Παρίσι και την έδρα του ΟΟΣΑ να κάνει αναλυτική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του Δημοσίου, ενώ θα υπογράψει συμφωνία με τον επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία, για συνδρομή στην προσπάθεια της Αθήνας. Ο κ. Τσίπρας αύριο θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο, ο οποίος αντέδρασε σφόδρα στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, λέγοντας ότι «βαφτίζουμε το κρέας ψάρι».

Την ίδια στιγμή, όλο το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους βρίσκεται διαρκώς υπό αξιολόγηση από την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αλέκος Καλύβης (Action 24), «θέλουμε να βρούμε λύση εντός ευρώ, αλλά δεν έιμαστε διατεθειμένοι να υποταχθούμε στο πάση θυσία πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και να ξεχάσουμε την πολιτική μας».

Εν τω μεταξύ, αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. προκλήθηκε με επίκεντρο την κατάθεση στο Ευρωκοινοβούλιο, από τέσσερις βουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τροπολογίας, με την οποία ζητούν πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2016 για τη στήριξη χωρών που πρόκειται να βγουν από την Ευρωζώνη. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να αντιδράσει άμεσα και να καταδικάσει την πρωτοφανή τροπολογία» και «να μην αφήσει να πλανάται εκτός Ελλάδος η υποψία ότι η παράταξη την οποία εκπροσώπησε ο κ. Τσίπρας στις ευρωεκλογές προετοιμάζει το έδαφος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ότι η ευρωομάδα του κόμματος και η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταψήφισαν την τροπολογία και κατηγόρησαν τη Ν.Δ. ότι «ξαναθυμάται το Grexit» τη στιγμή που η κυβέρνηση «διαπραγματευεται και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή