Βενιζέλος: «Η χώρα διαπραγματεύεται από χειρότερη θέση»

Βενιζέλος: «Η χώρα διαπραγματεύεται από χειρότερη θέση»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδείνωση της διεθνούς θέσης της χώρας στους δύο μήνες ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από το βήμα της Βουλής όπου μίλησε χθες με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, περιέγραψε την επταμερή σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο κ. Αλ. Τσίπρας ως «πιστοποίηση ότι χάσαμε έναν ολόκληρο μήνα» καθώς, όπως είπε, «επιβεβαιώσαμε στις 20 Μαρτίου αυτό που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου». Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι στον μήνα που πέρασε η χώρα διαπραγματεύεται «από χειρότερη θέση», ενώ παράλληλα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί «διπλή γλώσσα χωρίς αποτέλεσμα, διότι, φυσικά, το να λες συνεχώς άλλα έξω και άλλα μέσα, δεν οδηγεί πουθενά».

Ο κ. Βενιζέλος έκρινε ότι «η χώρα πράγματι διολισθαίνει» και τούτο συμβαίνει, εν μέρει, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να απαντήσει με σαφήνεια στο βασικό δίλημμα που αντιμετωπίζει. Το δίλημμα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κινείται μεταξύ της ρήξης και του δρόμου της ευθύνης. Στην πρώτη περίπτωση, είπε ο κ. Βενιζέλος, «απολαμβάνεις τη ρήξη επειδή ζεις στο δικό σου Κούγκι, αλλά δεν έχεις την εντολή της κοινωνίας να το κάνεις» και στη δεύτερη υφίσταται ένα πολιτικό κόστος, το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αναλάβει, διότι έχει περιγράψει μια διαφορετική, μη ρεαλιστική εκδοχή της πραγματικότητας ακόμη και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω της αδυναμίας επιλογής, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, η χώρα έχει χάσει τα τρία βασικά πλεονεκτήματα που διέθετε έως τώρα: «το πρωτογενές πλεόνασμα, τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα». Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα γίνει με νέους, χειρότερους όρους, καθώς με υπογραφή της κυβέρνησης τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιστράφηκαν στον EFSF.

Αναφερόμενος σε όσα ανακοινώθηκαν χθες τα ξημερώματα μετά την επταμερή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η δήλωση του κ. Τσίπρα περί μη αποδοχής της πέμπτης αξιολόγησης δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα συνιστούν μέρος διαδικασίας αξιολόγησης που θα οδηγήσει στην «ελληνική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων». Δεδομένου, είπε ο κ. Βενιζέλος, ότι τα επτά μέτρα του κ. Γ. Βαρουφάκη απορρίφθηκαν από τους θεσμούς, η περιγραφή «ελληνική ιδιοκτησία» σημαίνει «σε βάζω τιμωρία, να γράψεις μόνος σου το μνημόνιο». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να επισκεφθεί το Βερολίνο νωρίτερα, κρίνοντας ότι η συνάντηση με την κ. Αγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Δευτέρα δεν έχει ουσιαστικά σημασία.

Κατά Βαρουφάκη

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Βαρουφάκη, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας του «ευτελιζόμαστε σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο». Τον περιέγραψε ως «επιεικώς δακτυλοδεικτούμενο» και τον κατηγόρησε ότι «ψεύδεται ασύστολα ενώπιον της Βουλής με αυτά που είπε χθες για τη δήθεν αναζήτηση της προηγούμενης παράτασης της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αντίγραφο εκείνης της σύμβασης παρέδωσε ο ίδιος στον κ. Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν πριν από το Eurogroup της 20ής/2, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει και στο ΦΕΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή