Οι επισκέψεις Ελλήνων πρωθυπουργών στη Ρωσία από το 1979

Οι επισκέψεις Ελλήνων πρωθυπουργών στη Ρωσία από το 1979

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Αλ. Τσίπρας θα γίνει ο έβδομος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα επισκεφθεί τη Μόσχα, από το 1979 κι έπειτα. Τότε, τον Οκτώβριο του 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκεπτόταν την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση και τη Μόσχα, όπου είχε επαφές με τον ομόλογό του Αλεξέι Κοσίγκιν και τον πρόεδρο Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Η προετοιμασία είχε αρχίσει ήδη από το προηγούμενο έτος και τον υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη, και κρινόταν ως εξαιρετικά σημαντική καθώς ουσιαστικά αποτελούσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού από συστάσεως της ΕΣΣΔ. Επικεφαλής σημαντικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, στη Μόσχα μετέβη ως πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Φεβρουάριο του 1985. Είχε προηγηθεί επίσκεψη στην Αθήνα από το ομόλογό του Νικολάι Τιχόνοφ το 1983, και γενικώς οι σχέσεις των δύο χωρών κατά την περίοδο 1981-1989 διακρίνονταν από ανέφελες διπλωματικές σχέσεις και αμοιβαία ανοίγματα.

Στα περίεργα της επισκέψεως του 1985 σημειώνεται η εντύπωση που έκανε στην κυβερνητική αντιπροσωπεία ότι το πλέον πολυτελές αυτοκίνητο μετακινήσεων στη Μόσχα είχε αποδοθεί στον τότε υφυπουργό Τύπου Αντώνη Μαρούδα. Αργότερα έγινε αντιληπτό πως αυτό συνέβη διότι οι Σοβιετικοί ερμήνευσαν τον τίτλο του Μαρούδα ως αντιστοίχου με τον διοικητή των μυστικών υπηρεσιών της ΕΣΣΔ. Η αμέσως επόμενη επίσκεψη πραγματοποιείται από τον κ. Κ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 1991, λίγο πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε τότε με τον Μιχ. Γκορμπατσόφ υπό το πρίσμα της διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας. Τον Οκτώβριο του 1996, ο κ. Κ. Σημίτης βρίσκεται στη Μόσχα ως πρωθυπουργός στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης, ωστόσο πραγματοποιεί την επίσημη επίσκεψή του τον Ιούλιο του 2001, στη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Κ. Καραμανλή συνοδεύεται και από μια σημαντική στροφή της εξωτερικής πολιτικής, που οδηγεί σε αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Σημειώνονται εκατέρωθεν επισκέψεις και ο κ. Καραμανλής ταξιδεύει έως τη Μόσχα επισήμως, ως πρωθυπουργός, τον Δεκέμβριο του 2004, τον Δεκέμβριο του 2007 και τον Απρίλιο του 2008. Σε όλες αυτές τις επισκέψεις ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επόμενη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα καταγράφεται τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου μετέβη στη Ρωσία, έπειτα από πρόσκληση του κ. Πούτιν, τότε ομολόγου του (στην προεδρία είχε ανέλθει ο κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ). Οι συναντήσεις έγιναν υπό το βάρος της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η χώρα και, δύο μήνες μετά, οδηγούσε στην υπογραφή του Μνημονίου. Ο κ. Αντ. Σαμαράς είχε μεταβεί στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2012 ως αρχηγός της Ν.Δ., αλλά παρά τις προσπάθειες που έγιναν σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, δεν κατέστη δυνατή η επίσκεψή του ως πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή