Σε ασφυκτικό κλοιό το Μαξίμου

Σε ασφυκτικό κλοιό το Μαξίμου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός ασφυκτικού περιβάλλοντος καλείται να κινηθεί τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, με την πίεση από την έλλειψη ρευστότητας να αυξάνεται δραματικά, τη στιγμή που η νομοθετική πρωτοβουλία της, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, επιφέρει δραματική επιδείνωση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Χθες, η κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών στον κοινό λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας, προχωρώντας, ουσιαστικά, σε μια πράξη αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού προκειμένου να διασφαλίσει ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει επάρκεια ρευστότητας για την κάλυψη πληρωμών, και, κυρίως, την καταβολή μισθών και συντάξεων, που θα πρέπει να γίνει από την προσεχή Παρασκευή έως και την 1η Μαΐου. Την ίδια στιγμή, σε κινούμενη άμμο δείχνουν να κινούνται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές στο Παρίσι.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που από κυβερνητικής πλευράς αφήνεται να διαφανεί, όλα δείχνουν ότι παραμένει, παρά τις όποιες συγκλίσεις, αρκετό έδαφος να καλυφθεί, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει ρεαλιστικές προσδοκίες παροχής χρηματοδότησης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται σήμερα να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος διαπραγμάτευσης, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται, πλέον, στον τραπεζικό τομέα και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και στα κλειστά επαγγέλματα. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα συνταχθεί έκθεση, στην οποία θα καταγράφεται η πρόοδος που υπάρχει και θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για μια ευνοϊκή απόφαση στο Eurogroup της Παρασκευής. Βεβαίως, με δεδομένες τις τοποθετήσεις αρκετών κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από τις προεκλογικές «κόκκινες γραμμές», η ιδέα ενός δημοψηφίσματος εξακολουθεί να διακινείται. Ωστόσο, αρκετά στελέχη τοποθετούνται, πλέον, κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γ. Μπαλάφας, δήλωσε χθες (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) ότι «ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα θα γίνουν. Οταν πας στη μάχη δεν συζητάς το μετά», και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινείται στη διαπραγμάτευση πάνω στη λογική του συμβιβασμού που έχει περιγράψει.

Προβληματισμός

Μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, πάντως, και παρά το κλίμα αισιοδοξίας που μεταδίδεται δημοσίως, εντείνεται ο προβληματισμός για την καθυστέρηση που παρατηρείται και για την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως προς τη ρευστότητα και τη συνακόλουθη απραξία και στασιμότητα στην αγορά. Η υπουργική γκρίνια εστιάζεται, κυρίως, στους χειρισμούς του κ. Γ. Βαρουφάκη, τον οποίο κατονομάζουν ως τον έχοντα την αρμοδιότητα να κλείσει τη συμφωνία και στον οποίο, παρασκηνιακά για την ώρα, επιρρίπτονται ευθύνες για καθυστερήσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Οπως έγινε γνωστό χθες, η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφή, με παρέμβαση απευθείας προς τον πρωθυπουργό την έντονη δυσφορία της ενόψει ενδεχόμενης αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Η αμερικανική ενόχληση μεταφράζεται σε απώλεια ενός πολύτιμου συμμάχου στη συγκεκριμένη κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων, κάτι που έγινε εμφανές ήδη με αλλαγή στάσης Αμερικανών αξιωματούχων στις δημόσιες τοποθετήσεις τους μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έγινε δέκτης της αμερικανικής ενόχλησης, κυβερνητικά στελέχη έδειξαν χθες να αιφνιδιάζονται από την παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος αναφέρθηκε σε «βαθιά μη φιλική πράξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή