Ο Βαρουφάκης, ο Ντάισελμπλουμ και οι… «18»

Ο Βαρουφάκης, ο Ντάισελμπλουμ και οι… «18»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ώρες ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τους 18 ομολόγους του μετά το Eurogroup της Ρίγας και όλοι αναμένουν να δουν αν το κλίμα θα είναι διαφορετικό, ή αν θα επαναληφθεί το «δύσκολο» σκηνικό της προηγούμενης συνεδρίασης στην πρωτεύουσα της Λετονίας.

Κάποιοι από τους ξένους συνομιλητές του προσάπτουν στον Ελληνα υπ. Οικονομικών έπαρση και έλλειψη προετοιμασίας. Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του διαρρέουν την ενόχλησή τους, ενώ ορισμένοι έχουν φθάσει ακόμη και στο ασυνήθιστο για τα ευρωπαϊκά ήθη σημείο να καταφέρονται δημόσια εναντίον του. Ο ίδιος απαντώντας επιμένει ότι έχει μια επαγγελματική σχέση με τους ομολόγους του.

Οσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Γιάνη Βαρουφάκη στο αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, διαπιστώνουν τη δυσαρμονία με τους ομολόγους του στο Eurogroup, αυτούς δηλαδή που, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την έλλειψη ρευστότητας, καλείται να πείσει ή –μετά τη διολίσθηση του τελευταίου τριμήνου– να μεταπείσει.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο Βαρουφάκης τους ενοχλεί γιατί μιλάει τη γλώσσα τους, καλύτερα από τους ίδιους». Κι, όμως, συζητήσεις της «Κ» με επικεφαλής και υψηλόβαθμους αξιωματούχους ευρωπαϊκών υπουργείων και θεσμών καταλήγουν σε διαφορετικό συμπέρασμα. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μάλλον δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με τους ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί στα Eurogroup το εθνικά επιζήμιο 18-1.

Δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Οι κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος ΣΥΡΙΖΑ είναι, αλλά η επικοινωνία τους με τους εταίρους είναι διαφορετική. Η εμφάνιση των δύο τελευταίων στο προσκήνιο απάντησε στον έντονο προβληματισμό που είχε αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκούς κύκλους. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη συζήτηση σε κεντρικό ξενοδοχείο δυτικής πρωτεύουσας, όπου κορυφαίος αξιωματούχος ευρωπαϊκού θεσμού αναρωτιόταν «τι μπορεί να γίνει με τον Βαρουφάκη;» και αναζητούσε απεγνωσμένα να μάθει αν υπάρχουν σοβαρές «εναλλακτικές» στο κυβερνητικό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πιο «δύσκολη» σχέση του Γιάνη Βαρουφάκη είναι αναμφίβολα αυτή με τον πρόεδρο του Eurogroup. Η κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Αθήνα τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αποτελεί πλέον «σημείο αναφοράς». Πρόσφατα, η «Κ» είχε την ευκαιρία να ρωτήσει ευθέως τον Ολλανδό υπουργό για τη σχέση του με τον Ελληνα ομόλογό του, και αν τον εμπιστεύεται. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε μεν με διπλωματικό τρόπο καταφατικά, αλλά η προσεκτική ανάγνωση των όσων έσπευσε να συμπληρώσει είναι ενδεικτική προθέσεων και αισθημάτων: «Ναι τον εμπιστεύομαι. Η εμπιστοσύνη είναι μια υποχρέωση που έχεις όταν εργάζεσαι με κάποιον στο Eurogroup». Για να ακολουθήσει ένα ακόμη «καρφί»: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση στην Αθήνα, αλλά στη συνέχεια, στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βαρουφάκης πήγε πίσω στην προεκλογική ρητορική. Δεν ήταν προσβολή για μένα, γιατί πολλοί είπαν ότι με προσέβαλε. Οχι. Απλά είχα πιστέψει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είχαν τελειώσει και, ξαφνικά, βρέθηκα να είμαι εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε τη νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, αλλά ζήτησε από τον κ. Βαρουφάκη και την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες που απορρέουν από την ανάληψη της εξουσίας: «Κάθε κυβέρνηση χρειάζεται να προσαρμοσθεί στην πραγματικότητα. Καλείσαι να βρεις συμβιβασμούς στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά να συμβιβαστείς και με τους εταίρους σου στην Ευρώπη».

Πάντως, πρωταγωνιστής του ελληνικού δράματος τα τελευταία χρόνια εκ μέρους των θεσμών, περιέγραψε στην «Κ» τον Γιάνη Βαρουφάκη ως ευφυή άνθρωπο με τον οποίο μπορεί κανείς να έχει ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ή την παγκόσμια οικονομία. Αλλά με την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι 18 ομόλογοί του απαιτούν λεπτομερή στοιχεία και δύσκολες αποφάσεις, όχι γενικότητες και θεωρητικές προσεγγίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή