Ο Κοτζιάς στα Σκόπια τον Ιούνιο

Ο Κοτζιάς στα Σκόπια τον Ιούνιο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΑΤΤΑΛΕΙΑ. Η επίσκεψη που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο Ελληνας Υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στα Σκόπια και σε άλλες πρωτεύουσες των δυτικών Βαλκανίων, τον Ιούνιο, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατει στην ΠΓΔΜ, και η προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης που είχαν την Τετάρτη στην Αττάλεια  ο κ. Κοτζιάς και ο υπ. Εξωτερικών της γειτονικής χωρας, Νίκολα Πόποσκι.

Η τεταμένη κατασταση στην ΠΓΔΜ, που δημιουργεί ανησυχίες και εχει προκαλέσει αυστηρές προειδοποιήσεις απο συμμάχους, θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, μετά από σχετικό αίτημα της Γερμανίας.

Η συνάντηση των κ. Κοτζιά και Πόποσκι ήταν κατ´ ιδίαν, χωρις τη συμμετοχη διπλωματικών αντιπροσωπειών, και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της συνοδου των Υπουργών Εξωτερικων του ΝΑΤΟ στην οποια προσκαλούνται και τα κράτη που δεν ειναι μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας αλλά συμμετέχουν στον Συναιτερισμό για την Ειρηνη, όπως είναι η ΠΓΔΜ.

«Συζητήσαμε για τα ΜΟΕ. Εχουμε δώσει έναν κατάλογο, μας εχουν δώσει και αυτοί έναν δικό τους. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες συμπτώσεις. Μίλησαμε για τη διαδικασία που μπορούμε να προχωρήσουμε, να διαπιστώσουμε υπηρεσιακά αυτές τις συμπτώσεις και κάποια στιγμή να τις συζητήσουμε σε επίπεδο υπουργών», δήλωσε μετά τη συναντηση ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος είναι ο ιθύνων νους της σχετικής πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματιας αναφέρθηκε στην «περιοδεία που θα κάνουμε τον Ιούνιο στα δυτικά Βαλκάνια και θα επισκεφθούμε όλες τις πρωτεουσες», σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της FYROM. Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον υπουργο Εξωτερικών της Ουκρανίας με τον οποίο, οπως σημειωσε, διατηρεί και προσωπικές σχέσεις. Συζητησαν για τη βοήθεια που παρέχει η Ελλαδα στην Ουκρανια σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική υλικό στη Μαριούπολη η οποία, οπως σημείωσε κ. Κοτζιάς, αποτελει «κόκκινη γραμμή για μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή