Πιέζουν για απολύσεις, μισθολόγιο οι δανειστές

Πιέζουν για απολύσεις, μισθολόγιο οι δανειστές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μισθολόγιο, σε συνδυασμό με μείωση του μισθού των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων, και απολύσεις είναι τα δύο βασικά σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης στο πεδίο του Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνουν στην «Κ» αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι «αντιρρήσεις» προέρχονται κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μισθολόγιο και απολύσεις αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές πιέζουν για νέες απολύσεις εντός του 2015, ενώ έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται για την επαναπρόσληψη απολυμένων και «διαθεσίμων» που έχει ήδη δρομολογηθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου.

Και στα δύο αυτά σημεία πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται αρνητική. Αξιωματούχοι μιλώντας στην «Κ» μετέφεραν την εκτίμησή τους ότι «το όλο ζήτημα των απολύσεων προβάλλεται με στόχο την άσκηση πίεσης στο σύνολο της διαπραγμάτευσης». «Εάν υπήρχε θέμα με τις επαναπροσλήψεις, θα είχε τεθεί σε προγενέστερο χρόνο και όχι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου», έλεγαν χαρακτηριστικά. Ως προς το νέο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο, η άρνηση της κυβέρνησης εκφράστηκε δημόσια από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό. «Δε πρόκειται να γίνει καμία απόλυση», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (STAR) ο Γ. Κατρούγκαλος, διαψεύδοντας ότι έχει καν τεθεί ζήτημα από τους εταίρους.

Διεύρυνση «ψαλίδας»

Εντονες πιέσεις ασκούνται και στο θέμα του μισθολογίου, αφού, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», οι εταίροι ζητούν διεύρυνση της «ψαλίδας» μεταξύ του ανώτατου και του κατώτατου μισθού καθώς και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την άμεση κατάρτιση και εφαρμογή του νέου μισθολογίου καθώς και τη μείωση -έως και 12%- του μισθού των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων οι οποίοι προσλαμβάνονται ως «δόκιμοι» για μία διετία. Περαιτέρω, ζητούν σε βάθος χρόνου την κατάργηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων προκειμένου οι μισθοί του Δημοσίου να καθορίζονται αποκλειστικά βάσει της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας.

Ως προς το άνοιγμα της «ψαλίδας», η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι κατ’ αρχήν θετική καθώς συμμερίζεται την άποψη των θεσμών ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους υπαλλήλους.

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση είναι αρνητική σε μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ελλείψει ρευστότητας πιέζει για τη μετάθεση της συζήτησης στο 2016.

Κινητικότητα

Στο μεταξύ, έτοιμες προς δημοσίευση στο ΦΕΚ είναι οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τις διαδικασίες της κινητικότητας και περιλαμβάνουν οδηγίες για επιμέρους επίλυση τεχνικών ζητημάτων, όπως μοριοδότηση υπαλλήλων που ενδεχομένως διεκδικούν την ίδια θέση κ.λπ.

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδος αναμένεται να είναι έτοιμο και το πρώτο σχέδιο για τη νέα διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Βάσει του σχεδιασμού της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την αξιολόγηση των υπαλλήλων «εργαλεία» θα είναι αντικειμενικά προσόντα των υπαλλήλων, όπως μόρια, πτυχία, προϋπηρεσία καθώς και γραπτές εξετάσεις. Ανάλογη θα είναι η φιλοσοφία και στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων, ενώ στην όλη εικόνα θα προσμετρούνται επίσης στοιχεία όπως η διαγωγή, η συμπεριφορά κ.λπ.

Ως προς τη συνέντευξη, που στο νομοσχέδιο του τέως υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προεξάρχοντα ρόλο, πιθανότατα θα «υποβαθμιστεί», ενώ δεν αποκλείεται και η κατάργησή της.

Ο κ. Κατρούγκαλος έχει επανειλημμένως δηλώσει δημοσίως ότι «η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα», καθώς στόχος είναι να δίνει κίνητρα σε συνδυασμό με ταχύτερη επαγγελματική εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα εξέλιξης σε όλους τους υπαλλήλους, ωστόσο οι «άριστοι» θα έχουν πιθανότατα κάποια επιπλέον προνόμια που θα καθιστούν ταχύτερη την άνοδό τους στην ιεραρχική βαθμίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή