Καμμένος – Γουόρμουθ και για σχέσεις με Ρωσία

Καμμένος – Γουόρμουθ και για σχέσεις με Ρωσία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Την υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ συνάντησε χθες για μισή ώρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, αντί του ομολόγου του Αστον Κάρτερ. Η ακύρωση της συνάντησης με τον κ. Κάρτερ έγινε το Σαββατοκύριακο, με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου να μιλάει στην «Κ» για «αναπρογραμματισμό της συνάντησης». Ωστόσο, δεν γνώριζε πότε θα προκύψει η επόμενη ευκαιρία για τη συνάντηση των δύο υπουργών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η δικαιολογία που δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον για την ακύρωση ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λόγω των οποίων το πρόγραμμα του κ. Κάρτερ επιβαρύνθηκε.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καμμένος απέδωσε την ακύρωση του ραντεβού του με τον κ. Κάρτερ στο γεγονός ότι στον Λευκό Οίκο «χτίζουν την πολιτική στη Μέση Ανατολή», σημειώνοντας ότι ακυρώθηκαν «όλα τα ραντεβού» του Αμερικανού ομολόγου του, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την πρόθεση να τον συναντήσει στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, στη συνάντηση με την κ. Γουόρμουθ δεν ετέθη το ζήτημα της εσωτερικής τρομοκρατίας, αλλά συζητήθηκαν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία. Οπως είπε, εξήγησε τις σημαντικές εν μέσω κρίσης οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, αλλά και την ευαισθησία της Αθήνας στο θέμα της Ουκρανίας λόγω της ελληνικής μειονότητας στη Μαριούπολη. Από την πλευρά της, η κ. Γουόρμουθ επέμεινε ιδιαίτερα στον σεβασμό των κυρώσεων.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε επίσης στην Αμερικανίδα υφυπουργό τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η βάση της Σούδας για τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την πρόταση να ενισχυσθεί, με παράλληλη μεταφορά της αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο. Επιπλέον, την ευχαρίστησε για τη στήριξη των ΗΠΑ στα θέματα της οικονομίας και ζήτησε την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Ειδικά για το τελευταίο, ο Ελληνας υπουργός ανέφερε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική την οποία εμείς πιστεύουμε ότι είναι πολιτική του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε ότι «από κοινού πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα». Πρόσθεσε, τέλος, ότι την Ουάσιγκτον απασχολεί έντονα το θέμα των τρομοκρατών που παρεισφρέουν στους μετανάστες.

Στο πρόγραμμα του κ. Καμμένου προστέθηκε μια συνάντηση με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ αύριο. Η κ. Νούλαντ αναμένεται να μεταφέρει στον υπουργό την ανησυχία των ΗΠΑ για την πιθανή αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών, το άνοιγμα στη Ρωσία και την περαιτέρω εξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια. Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Καμμένος έχει προγραμματίσει επίσης επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, συναντήσεις με τον πρόεδρο της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής, γερουσιαστές, εκπροσώπους ομογενειακών και εβραϊκών οργανώσεων, καθώς και κλειστές συναντήσεις στις δεξαμενές σκέψης Atlantic Council και Hudson Institute.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή