ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταξύ θεσμών και ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

metaxy-thesmon-kai-syriza-o-tsipras-2085043

Δύο παράλληλα μέτωπα καλείται να διαχειρισθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας. Το ένα είναι το μέτωπο των Βρυξελλών, εκεί όπου, στις συναντήσεις με τους τρεις θεσμούς στο Brussels Group, θα απαντηθεί τις προσεχείς ημέρες το κρίσιμο ερώτημα εάν είναι εφικτή η γεφύρωση των διαφορών με τους εταίρους. Το δεύτερο μέτωπο, που όσο το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας πλησιάζει δείχνει να γίνεται πιο δύσκολο στον χειρισμό του, είναι αυτό του εσωκομματικού περιβάλλοντος. Ο κ. Τσίπρας δεν αρκεί να φέρει μια συμφωνία, θα πρέπει, προκειμένου η κυβέρνησή του να παραμείνει στη θέση της χωρίς αμφισβήτηση της νομιμοποίησής της, να υπερψηφισθεί χωρίς μεγάλες απώλειες από την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς, δηλαδή, απώλειες που θα θέτουν σε αμφιβολία τη δεδηλωμένη.

Στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να επαναληφθούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group, σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και την Τετάρτη δια ζώσης, η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να επιτύχει ένα συμβιβασμό και να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια στα τέσσερα ζητήματα όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, δηλαδή στους συντελεστές του ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στο δημοσιονομικό κενό. Το χρονοδιάγραμμα για την Αθήνα έχει μετατεθεί ήδη στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, καθώς κανείς δεν φαίνεται να αισιοδοξεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Η πίεση του χρόνου που δημιουργεί η ημερομηνία πληρωμής της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ, που είναι η 5η Ιουνίου, συνεπάγεται ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή πολύ σύντομα, εάν η Αθήνα επιθυμεί να «ξεκλειδώσει» ρευστότητα νωρίτερα.

Ετσι, μοιραία, το ενδιαφέρον στρέφεται στο εσωτερικό μέτωπο. Στα κομματικά όργανα, τόσο στην Πολιτική Γραμματεία όσο και στην Κεντρική Επιτροπή, οι ενστάσεις έναντι μιας συμφωνίας που θα συνεπάγεται υποχωρήσεις από τις προεκλογικές «κόκκινες γραμμές», διατυπώνονται με ένταση. Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση διατυπώνεται το αίτημα να παραμείνει στο τραπέζι η επιλογή για ρήξη. Κοινό σημείο της κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση από το κόμμα είναι ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ήταν ένα σαφές μήνυμα υποχώρησης. Η μεγαλύτερη εσωκομματική αντιπολιτευόμενη ομάδα, η Αριστερή Πλατφόρμα, που είχε από την πρώτη στιγμή διατυπώσει τις ενστάσεις της για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, εκφράζει προβληματισμό ότι μια συμφωνία τώρα δεν μπορεί να έχει και πάλι τόσο ετεροβαρή υπέρ των εταίρων χαρακτηριστικά. Ως αρχή μιας πορείας διολίσθησης και υποχώρησης προσδιορίζουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου οι πρώην συνιστώσες ΚΟΕ και ΔΕΑ.

Κοινό στοιχείο στην επιχειρηματολογία όλων των εσωκομματικών μορφωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, που ασκούν κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, είναι ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη από καιρό να έχει προετοιμαστεί για στρατηγική ρήξης, έχοντας έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο να αφορά και σενάριο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Μάλιστα, από την Αριστερή Πλατφόρμα έχει γίνει προεργασία σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς, σε συνεργασία με Ελληνες και ξένους επιστήμονες, έχει εκπονηθεί μελέτη που αφορά μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης σε περίπτωση ρήξης με τους εταίρους. Μέρος της κριτικής που ασκείται προς την κυβέρνηση, άλλωστε, αφορά ακριβώς στην έλλειψη προεργασίας πάνω σε ένα εναλλακτικό σενάριο.