Μέτωπο υπουργών κατά της πρότασης των θεσμών

Μέτωπο υπουργών κατά της πρότασης των θεσμών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, της πρότασης των εταίρων για συμφωνία προσέδωσε ρεαλιστική βάση στη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι των δανειστών. Η συζήτηση αυτή δεν γίνεται πλέον επί ενδεχομένων και υποθέσεων, αλλά επί συγκεκριμένων μέτρων, την εφαρμογή των οποίων ζητεί η άλλη πλευρά. Ανέδειξε δε το μέγεθος της πίεσης στο εσωτερικό για τον κ. Τσίπρα, καθώς από νωρίς χθες το πρωί, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Βρυξελλών, δεν ήταν οι «συνήθεις ύποπτοι» που έσπευσαν να διατυπώσουν την αντίθεσή τους σε μια συμφωνία με το περιγραφόμενο περιεχόμενο, αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Φαίνεται, μάλιστα, ότι πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της προσφυγής στην κάλπη, αναγνωρίζοντας προφανώς το αδιέξοδο που διαμορφώνεται.

Η τοποθέτηση που αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το σοκ που προκάλεσε στην κυβέρνηση η πρόταση των εταίρων είναι αυτή του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το email του Γκίκα Χαρδούβελη, επί του οποίου, να σημειωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε μεγάλο μέρος της προεκλογικής ρητορικής του, ήταν «πολύ λιγότερο επώδυνο». Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε από τη Βουλή ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία η οποία θα προσθέτει νέα βάρη χωρίς να αλλάζει το μνημονιακό καθεστώς, ιδιαίτερα αυτό που διέπει τις συνθήκες εργασίας».

Την άποψη ότι η χώρα «έχει δυνατότητες και εναλλακτικές, και έχει και δημοκρατικές διεξόδους για να πει τη γνώμη του ο ελληνικός λαός» διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος τόνισε ότι «όλο το πακέτο που υποβλήθηκε χθες είναι απορριπτέο από την κυβέρνησή μας». Απολύτως αντίθετος εμφανίσθηκε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Οπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, η συμφωνία που τυχόν κάνει η κυβέρνηση με τους θεσμούς θα είναι μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας και θα είναι μια συμφωνία η οποία δεν θα επιφέρει νέα βάρη στους πολίτες και νέα λεηλασία στον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η σαφής απόφαση και κατεύθυνση από την πλευρά της κυβέρνησης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τάχθηκε (MEGA) υπέρ της προσφυγής στις κάλπες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για σκηνικό πλήρους αδιεξόδου. Αναβάπτιση της λαϊκής εντολής ζήτησε και ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, στην περίπτωση που οι δανειστές δεν υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους.

Περιορισμός αναλήψεων

Ο κ. Γιάννης Μηλιός, από την πλευρά του, ο οποίος έκανε αναφορά και σε περιορισμό στις αναλήψεις από τις τράπεζες, που ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί, τάχθηκε υπέρ της καθυστέρησης στην πληρωμή των επόμενων δόσεων.

Με αυτή την προοπτική εμφανίσθηκε να συμφωνεί και η κ. Ραχήλ Μακρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή