Οι έξι «αρχές» για το νέο μισθολόγιο

Οι έξι «αρχές» για το νέο μισθολόγιο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016, το οποίο θα βασίζεται σε έξι βασικές αρχές, προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς. Η μη περαιτέρω μείωση μισθών, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, καθώς και η αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων είναι τα βασικά ζητούμενα για την ελληνική πλευρά. Στην αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων συμφωνούν και οι θεσμοί, οι οποίοι, μάλιστα, ζητούν οι αλλαγές να νομοθετηθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2015.

Πέραν αυτού, όπως προκύπτει από το προσχέδιο της πρότασής τους, οι πιστωτές επιμένουν στο άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ ανώτατου και κατώτατου μισθού και στην αμοιβή των δημοσίων υπαλλήλων ανάλογα με τα προσόντα, την απόδοση και τις ικανότητές τους. Επίσης, επιμένουν στη συνέχιση των ελέγχων για παράνομες προσλήψεις στο Δημόσιο και στο θέμα της ταχύτατης εκδίκασης των υποθέσεων όσων απασχολούνται με προσωρινές διαταγές. Ως προς τις προτάσεις της κυβέρνησης, στο θέμα του μισθολογίου ζητεί:

• Την εφαρμογή του από 1.1.2016.

• Η πλειοψηφία των νεοπροσλαμβανομένων και συγκεκριμένα ποσοστό 70% να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

• Να διασφαλίζεται η επαγγελματική και η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

• Να υπάρχει ίση αμοιβή των απασχολουμένων σε ίδιες υπηρεσίες, δηλαδή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

• Αξιολόγηση των προϊσταμένων.

• Καμία περαιτέρω μείωση στους μισθούς.

• Κατάρτιση νέου μισθολογίου για τους ενστόλους με κατώτατο όριο τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων όπως θα διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2015.

Κατά τα λοιπά, πέραν του μισθολογίου, η κυβέρνηση δεσμεύεται για άμεση κατάρτιση και εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την επιλογή των προϊσταμένων, την εφαρμογή της πιλοτικής (σ.σ. εθελοντικής) κινητικότητας κατ’ αρχάς στους επαναπροσλαμβανόμενους και εν συνεχεία σε όλο το Δημόσιο, αλλά και την εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση των μη μισθολογικών επιδομάτων.

Διαφθορά

Πρόθεση της κυβέρνησης στο πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς είναι η κατάρτιση και η υποβολή στρατηγικού σχεδίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ως προς το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, σύμφωνα με το κείμενο της ελληνικής πρότασης θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις στη χρηματοδότησή τους μέσω ανώνυμων κουπονιών, αλλά και στις φοροελαφρύνσεις για όσους παρέχουν δωρεές προς τα κόμματα. Παράλληλα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει τον ηλεκτρονικό έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η αναδιάρθρωση του πλαισίου για τους ελέγχους της περιουσιακής κατάστασης σε συνεργασία με την αρμόδια Αρχή για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.

Εν πολλοίς, στο θέμα της διαφθοράς, κυβέρνηση και πιστωτές συγκλίνουν στις προτάσεις τους, ωστόσο από την πλευρά των θεσμών ζητείται επιτακτικά η υιοθέτηση νομοθεσίας που θα αποκλείει πολιτικές παρεμβάσεις σε υποθέσεις διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή