Οι προτάσεις για τη Δικαιοσύνη

Οι προτάσεις για τη Δικαιοσύνη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσπευση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις αναβολής προτείνει μεταξύ άλλων στον τομέα της Δικαιοσύνης η κυβέρνηση. 

Στο κείμενο που εστάλη στους θεσμούς προβλέπονται επίσης αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα και ειδικά στο άρθρο 99.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί στο αντίστοιχο κείμενο της πρότασής τους εμμένουν κυρίως στην κατάρτιση και εφαρμογή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως συμφωνήθηκε κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου με την οποία συστήνονται επιτροπές για την αναμόρφωση και των τριών Κωδίκων μεταξύ των οποίων και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

Ειδικότερα, στο κείμενο προς τους θεσμούς η κυβέρνηση προτείνει:

• Επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις (σ.σ. πολλών προφανώς) αναβολών σε υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.

• Αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα και ιδιαίτερα του άρθρου 99.

• Αλλαγές στην κατάταξη των απαιτήσεων από πιστωτές και συγκεκριμένα να δίνεται εφ’ εξής προτεραιότητα στην καταβολή των ασφαλιστικών και εργασιακών εισφορών και στην εξυπηρέτηση δανείων.

• Μείωση των δικαστικών εξόδων προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και από όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

• Εξορθολογισμό των δικαστικών εξόδων και στις πολιτικές δίκες.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση συναινεί στη συνέχιση της εφαρμογής του e-Justice, της ενίσχυσης του θεσμού της διαμεσολάβησης, της τήρησης στατιστικών στοιχείων, αλλά και στην εφαρμογή σειράς μέτρων με σκοπό την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων και της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή