Βήμα συμμετοχής στον Turkish Stream

Βήμα συμμετοχής στον Turkish Stream

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στριμωγμένη στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της, η ελληνική κυβέρνηση καταφεύγει για μία ακόμη φορά στο υψηλού ρίσκου για τη χώρα «γεωπολιτικό χαρτί», προχωρώντας σε έμπρακτα βήματα στήριξης του αμφιλεγόμενου αγωγού Turkish Stream, παρά την κάθετη αντίθεση Βρυξελλών και ΗΠΑ. Τη στιγμή που οι βασικές χώρες διέλευσης της προέκτασης του Turkish Stream προς την Κεντρική Ευρώπη, όπως η Σερβία και η FYROM, αίρουν τη στήριξή τους, η Ελλάδα προχωράει στη σύσταση της εταιρείας για τη συμμετοχή της στον ρωσικών συμφερόντων αγωγό και προετοιμάζεται για την υπογραφή συμφωνίας με τη Μόσχα. Αυτό έγινε σαφές χθες τόσο με την κατάθεση τροπολογίας στο ν/σ του υπ. Εσωτερικών για την τροποποίηση του Κώδικα της ελληνικής ιθαγένειας, που προβλέπει τη σύσταση εταιρείας ενεργειακών επενδύσεων, όσο και με την έκτακτη συνομιλία του Αλ. Τσίπρα με τον Β. Πούτιν.

Οπως επισήμως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών βρέθηκαν τα ενεργειακά θέματα. «Συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας», αναφέρεται στη σύντομη ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου. Κυβερνητικές πηγές ανάφεραν ότι στη συνομιλία συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ και στη συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική Τράπεζα των BRICS.

Μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών κ. Σιλουάνοφ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Τη σύσταση εταιρείας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό Turkish Stream είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παν. Λαφαζάνης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ενώ η κατάθεση της τροπολογίας που προβλέπει την ίδρυσή της συνοδεύθηκε χθες με μία σκληρή απάντηση του υπουργού προς τον Αμερικανό αξιωματούχο του State Department Amos Hochstein, o οποίος δύο ημέρες πριν είχε δηλώσει από την Κύπρο ότι με τη στάση της στο θέμα του αγωγού η Ελλάδα γίνεται μέρος του προβλήματος. «Οι δηλώσεις του κ. Amos Hochstein για τη στάση της χώρας μας απέναντι στον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου είναι προκλητικές και σχεδόν απειλητικές. Η Ελλάδα δεν είναι “οικόπεδο” και δεν εκβιάζεται ούτε θεωρεί ότι με τις ενεργειακές επιλογές της γίνεται μέρος κανενός προβλήματος», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. Η πρώτη ανεπίσημη απάντηση στις δηλώσεις του Amos Hochstein είχε δοθεί μία ημέρα νωρίτερα από κύκλους του υπουργείου, οι οποίοι έκαναν λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή