Πώς κατέρρευσε η διαπραγμάτευση

Πώς κατέρρευσε η διαπραγμάτευση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εξαιρετικά φορτισμένο, αρνητικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προδιέγραψε τις δραματικές εξελίξεις που κορυφώθηκαν με την απόφαση για δημοψήφισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση εκείνη ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε απολύτως αρνητικός έναντι των προτάσεων που έβαλαν στο τραπέζι οι συνομιλητές του, ενώ πολύ νωρίς φάνηκε να χάνει την υπομονή, απαντώντας ακόμη και αγενώς στις παρατηρήσεις των συνομιλητών του. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ ξεκαθάρισαν στον πρωθυπουργό ότι όσα του είπαν αποτελούσαν την τελευταία προσφορά τους προς την Αθήνα και ότι κατέθεταν μια πρόταση που δεν επρόκειτο να βελτιωθεί θεαματικά. Από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού, πάντως, διαπίστωσαν, όπως ανέφεραν αργότερα μιλώντας σε συνεργάτες τους, ότι πλέον έδειχνε να κυριαρχεί κλίμα έλλειψης συνεννόησης, αλλά και μια διάθεση αντιπαράθεσης.

Η επόμενη επικοινωνία στο τρίγωνο Αθηνών – Βερολίνου – Παρισίων έγινε λίγες ώρες αργότερα, περίπου στις 11 μ.μ., όταν ο κ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, στους οποίους ανακοίνωσε την απόφασή του για δημοψήφισμα. Η αντίδραση ήταν απόλυτος αιφνιδιασμός και σοκ, καθώς δεν πίστευαν ότι στις προθέσεις του ήταν να αναλάβει το ρίσκο να εκθέσει τη χώρα σε μια τέτοια περιπέτεια. Ο αιφνιδιασμός του Βερολίνου αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση προσδοκούσε ότι η επίτευξη συμφωνίας το Σάββατο ήταν δεδομένη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοίμαζε την τοποθέτησή του στη γερμανική Βουλή, όπου έπρεπε να κάμψει τις αντιρρήσεις βουλευτών στη χορήγηση παράτασης στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μετά το αρχικό σοκ, υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, στην οποία διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να δώσουν ακόμη μία ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, κοινή διαπίστωση ήταν ότι είχε χαθεί, πλέον, κάθε ψήγμα εμπιστοσύνης και δεν υπήρχε πεδίο συνεννόησης με την Αθήνα και τον κ. Τσίπρα. Ετσι, αυτό που διαμηνύθηκε προς την ελληνική πλευρά ήταν πως δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη πρόταση μέχρι την Κυριακή και ότι, αναφορικά με την εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματος, θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα.

Στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν κάνει και σαφή αποτίμηση του τι θα συνεπάγεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η επικράτηση του «όχι» θεωρούν ότι θα δρομολογήσει άμεσα διαδικασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στην περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» και η απόφαση αυτή συνδυαστεί με πολιτικές εξελίξεις και ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, τότε και εφόσον διαμορφωθεί ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο, το οποίο θα ζητήσει ένα χρονικό περιθώριο ανασυγκρότησης, πιθανότατα θα δοθεί δίμηνη παράταση στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή