Τήρηση των δεσμεύσεων έναντι του ΔΝΤ ζητεί η Ουάσιγκτον

Τήρηση των δεσμεύσεων έναντι του ΔΝΤ ζητεί η Ουάσιγκτον

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι του ΔΝΤ ζητεί η Ουάσιγκτον, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ότι «είναι σημαντικό για τα μέρη των διαπραγματεύσεων να αναπτύξουν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους εντός της Ευρωζώνης». Αυτός είναι ο στόχος που επιδιώκουν οι ΗΠΑ, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, και προς αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουν όλα τα μέρη, τονίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων. Σχετικά με τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ σήμερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι «αναμένουμε από τους Ελληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», ενώ παρέπεμψε στο ΔΝΤ για το πώς ακριβώς μπορούν να το κάνουν αυτό.

Σε επίμονες ερωτήσεις για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο δημοψήφισμα, ο κ. Ερνεστ τόνισε ότι το δημοψήφισμα «είναι μία δημοκρατική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποφασισθεί από τον ελληνικό λαό». Ερωτώμενος αν οι ΗΠΑ θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, απάντησε ότι «τελικά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν τα μέλη της». Οπως πρόσθεσε, όμως, «αυτή σίγουρα θα ήταν η δική μας προτίμηση». Πάντως, ο κ. Ερνεστ εκτίμησε ότι ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ από τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης είναι περιορισμένος. «Υπάρχει ελάχιστη άμεση έκθεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και γι’ αυτό μπορώ να πω απόλυτα ότι η Ελλάδα δεν θέτει σε άμεσο μεγάλο κίνδυνο το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα». Οπως πρόσθεσε, πάντως, «η στέρεη ανάπτυξη και η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι προς το οικονομικό και εθνικό συμφέρον ασφάλειας των ΗΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή