ΗΠΑ: Προς το αμοιβαίο συμφέρον Ελλάδας – πιστωτών η συμφωνία

ΗΠΑ: Προς το αμοιβαίο συμφέρον Ελλάδας – πιστωτών η συμφωνία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα ανησυχεί για τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση αλλά «βρίσκει παρηγοριά» στην πεποίθηση ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον της Ελλάδας και των πιστωτών της να φτάσουν σε συμφωνία.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση σε όλα τα μέρη να εστιάσουν την προσοχή τους στο κοινό τους συμφέρον ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά την ένταση και τους «εντυπωσιασμούς» των τελευταίων 10 ημερών, «άποψη μας παραμένει ότι είναι στο συλλογικό συμφέρον της Ελλάδας και των πιστωτών της να επιλυθεί η κατάσταση με τρόπο που να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον κ. Έρνεστ, αυτό θα απαιτήσει όλες οι πλευρές να καταλήξουν από κοινού σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε πορεία βιωσιμότητας του χρέους και ανάπτυξης». Όπως παραδέχθηκε, ωστόσο, αυτό πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται, και προκειμένου να επιτευχθεί θα απαιτήσει απ’ όλα τα μέρη να εστιαστούν στο αμοιβαίο συλλογικό τους συμφέρον. «Οσο εστιάζουν σε αυτό, συνεχίζουμε να ελπίζουμε  σε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι επίσης και προς το συμφέρον των ΗΠΑ», τόνισε.

Ο κ. Ερνεστ επανέλαβε πάντως ότι η αμερικανική οικονομία δεν αναμένεται να επηρεασθεί άμεσα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς έχει πολύ λίγη άμεση έκθεση στην ελληνική οικονομία. Όπως είπε, αυτό που ανησυχεί είναι η αστάθεια κι η αναταραχή που πιθανόν να προκύψει στην Ευρωπαϊκή οικονομία, κι απ’ εκεί θα μεταφερθεί στην αμερικανική. Ό κ. Ερνεστ δεν ανακοίνωσε άλλες τηλεφωνικές επαφές του προέδρου Ομπάμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ωστόσο τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου θα συνεχίσει τις επαφές με τους ομολόγους του στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή