Κλίμα έντονης πολιτικής ρευστότητας

Κλίμα έντονης πολιτικής ρευστότητας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα έντονης πολιτικής ρευστότητας και οιονεί προεκλογικής περιόδου με πιθανότερες ημερομηνίες προσφυγής στις κάλπες την 20ή ή την 27η Σεπτεμβρίου έχει εισέλθει η χώρα μετά τη δραματική διήμερη συνεδρίαση της Βουλής, η οποία ενέκρινε μεν τη νέα δανειακή σύμβαση με τους εταίρους και το τρίτο μνημόνιο, αλλά ανέδειξε στην πλήρη της έκταση την τριχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την Αριστερή Πλατφόρμα και την πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου να ασκούν στον πρωθυπουργό «δομική»αντιπολίτευση.

Στον απόηχο της διαλυτικής για τον ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μέσω συνεργατών του γνωστοποίησε πως αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους και την εκταμίευση της πρώτης δόσης -ή μέρους της- για την αποπληρωμή του ομολόγου της Ε.Ε., στις 20 Αυγούστου, θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς του συνεργάτες, ο κ. Τσίπρας θα θεωρήσει πως διαθέτει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου εάν συγκεντρώσει 151 βουλευτές, δηλαδή τη δεδηλωμένη και όχι 120.

Ομως, ο αριθμός αυτός, μετά και το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, και τη διακηρυγμένη πλέον πρόθεση του κ. Π. Λαφαζάνη και των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας για ίδρυση νέου κόμματος προεξοφλείται πως δεν θα συγκεντρωθεί. Επίσης, είναι προφανές πως κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης του ευρωπαϊκού τόξου δεν θα είναι πρόθυμο να παράσχει στήριξη στον κ. Τσίπρα. Υπό την έννοια αυτή, το ευθύγραμμο σενάριο προβλέπει ότι η ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης θα σηματοδοτήσει την πτώση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση των διαδικασιών για πρόωρες εκλογές. Πάντως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως με δεδομένο ότι σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα θα δοθεί απλώς μια υποδόση, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να αναθεωρήσει ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο τη στάση του και το εγχείρημα της ψήφου εμπιστοσύνης θα μπει στο συρτάρι. Αντιθέτως, θα τεθούν σε λειτουργία τα ελεγχόμενα από πλευράς σύνθεσης θερινά τμήματα, ώστε να ψηφιστούν χωρίς μείζονες κραδασμούς τα προαπαιτούμενα μέχρι την πρώτη αξιολόγηση στα τέλη Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, στο ενδεχόμενο εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει εγκαταλείψει την ιδέα να οδηγήσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός τη χώρα στις κάλπες. Κατά τις ίδιες πηγές, έχει συζητηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο η διαδικασία των διερευνητικών εντολών να εξαντληθεί σε μία ημέρα και εν συνεχεία να δρομολογηθεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες στις 20 ή 27 Σεπτεμβρίου, παρότι τύποις είναι δυνατόν η εκλογική αναμέτρηση να πραγματοποιηθεί ακόμη και στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οπως αφήνουν να εννοηθεί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερώσει και ξένους ηγέτες, περιλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου κ. Φρ. Ολάντ για την προοπτική των πρόωρων εκλογών εάν στη χθεσινή ψηφοφορία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συγκέντρωνε λιγότερες από 120 ψήφους, όπως και τελικά συνέβη. Ανάλογο «στίγμα» λέγεται μάλιστα ότι είχε εκπέμψει και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη, Στ. Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά την περασμένη Τρίτη, εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για το νέο μνημόνιο.

Πάντως, τον ανωτέρω σχεδιασμό μπορεί να μεταβάλει, όπως προαναφέρθηκε, η προσέγγιση των εταίρων και κυρίως τυχόν απόφαση στην Ελλάδα πριν από τις 20 Αυγούστου να μη δοθεί, όπως προαναφέρθηκε, η δόση των 25 δισ. που διεκδικεί η κυβέρνηση, αλλά περί τα 5 δισ. για την αποπληρωμή ΕΚΤ και ΔΝΤ, οπότε οι τράπεζες δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν έστω μερικώς μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας επεξεργάζεται ως εκ τούτου και plan B, για παραμονή της κυβέρνησης ακόμη και ως μειοψηφικό σχήμα με 120 βουλευτές μετά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ετσι, η κυβέρνηση θα μπορούσε να πορευθεί μέχρι τον Νοέμβριο και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με τον κ. Τσίπρα να αξιοποιεί για την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων τη διαδικασία των «ελεγχόμενων» από πλευράς σύνθεσης θερινών τμημάτων,

Τούτο, βεβαίως, προϋποθέτει τη σύμπραξη της αντιπολίτευσης, διά της αποχής της από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ομως, Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή πως δεν πρόκειται να στηρίξουν εφεξής κυβερνητικά νομοσχέδια άνευ όρων. Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως η Ν.Δ. θα πρέπει να έχει πλήρη γνώση των υπό προώθηση «μνημονιακών» νομοσχεδίων και να συναινεί με το περιεχόμενό τους, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Με τα ανωτέρω δεδομένα οι εκλογές – εξπρές καταγράφονται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή