Η Ν.Δ. ετοιμάζεται για κάλπες

Η Ν.Δ. ετοιμάζεται για κάλπες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογικός συναγερμός σήμανε από χθες στη Νέα Δημοκρατία, μετά τη διαφαινόμενη πρωθυπουργική επιλογή να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών είτε στις 20 είτε στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης από το βήμα της Βουλής πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό. Tου ζήτησε «να βρει λύση από την παρούσα Βουλή για να κυβερνηθεί η χώρα και να επιστρέψει η σταθερότητα ή διαφορετικά, αν θέλει να δραπετεύσει μέσω εκλογών» να το πράξει, γνωρίζοντας όμως ότι οι κάλπες θα οδηγήσουν σε νέο, χειρότερο μνημόνιο.

Σε αυτή τη φάση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τηρεί στάση αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να αποσαφηνιστούν πλήρως οι προθέσεις του κ. Αλ. Τσίπρα, ενώ βουλευτές της Ν.Δ. σχολίαζαν τις εξελίξεις υπό το πρίσμα της απώλειας της δεδηλωμένης των 120 ψήφων για την κυβέρνηση και του οριστικού διαζυγίου στις σχέσεις με την Αριστερή Πλατφόρμα. Επικέντρωναν δε τα σχόλια τους στην ισχυρή πίεση που ασκήθηκε από την ηγεσία της Ν.Δ. στον κ. Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή συζήτηση για την έγκριση του νέου μνημονίου, να αναλάβει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τις ευθύνες του.

Κεντρική επιδίωξη

Οπως φάνηκε και από την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη, κεντρική επιδίωξη του αρχηγού της Ν.Δ. τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες θα είναι να χρεώσει στον πρωθυπουργό αλλά και συνολικά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο την υπογραφή του νέου μνημονίου αλλά και τις συνέπειες για την κοινωνία των δυσβάστακτων μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και τα οποία έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των δύο κομμάτων.

Παρότι ο αρχηγός της Ν.Δ. θα επιθυμούσε να έχει χρόνο μπροστά του – τουλάχιστον σαράντα ημέρες, όπως λένε στενοί του συνεργάτες– προκειμένου να οργανώσει την «επίθεσή» του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, να εμφυσήσει ένα νέο πολιτικό «αέρα» στη Ν.Δ. και να προετοιμάσει το κόμμα του για την τελική εκλογική αναμέτρηση, θεωρεί ότι η επόμενη ημέρα της ψήφισης του πρώτου «νεοφιλελεύθερου αριστερού μνημονίου» έχει χαρακτηριστικά που μπορεί να αξιοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην αναμέτρησή της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Χωρίς να «αδειάζει» τον προκάτοχό του ή την κυβερνητική πολιτική και το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. επί προεδρίας κ. Αντ. Σαμαρά, ο κ. Μεϊμαράκης διακηρύττει με κάθε ευκαιρία την επιστροφή της Ν.Δ. στον μεσαίο χώρο, ενώ επικαλείται «την επανάσταση του αυτονόητου», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο από εκείνον του προκατόχου του, που στόχο έχει, να διεισδύσει εκ νέου στους ψηφοφόρους του κέντρου και σε κατηγορίες πολιτών (μικρομεσαίοι, άνθρωποι της αγοράς, αγρότες κ.ά.), οι οποίοι παραδοσιακά ανήκαν στον χώρο.

Για τον έμπειρο κομματικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι άνευ σημασίας η με κάθε αφορμή διαφοροποίηση των κ. Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη από την κεντρική γραμμή. Ωστόσο, ο κ. Μεϊμαράκης αντιμετωπίζει τη στρατηγική των δύο στελεχών του κόμματος με «κατανόηση», προφανώς διότι οι δύο βουλευτές απευθύνονται κυρίως στα «καθαρά» δεξιά ακροατήρια της Ν.Δ. και ως εκ τούτου, υπό μία οπτική, διευκολύνουν την επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να απευθυνθεί στο κέντρο χωρίς να έχει σημαντικές απώλειες από τα δεξιά του. Αλλωστε, το αμέσως επόμενο διάστημα θα εντείνει το «φλερτ» και προς τους ψηφοφόρους που στις τελευταίες εκλογές μετακινήθηκαν στους ΑΝΕΛ.

Τονίζεται ότι εφόσον τελικώς η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες, οι εκλογές θα γίνουν με λίστα. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα τηρήσει σε γενικές γραμμές τη σειρά κατάταξης, αν και όπως και όλοι οι προκάτοχοί του είναι πιθανόν να διατηρήσει για τον εαυτό του το δικαίωμα μεμονωμένων παρεμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή