Σε δυσχερή θέση και αναζήτηση ταυτότητας οι ΑΝΕΛ

Σε δυσχερή θέση και αναζήτηση ταυτότητας οι ΑΝΕΛ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονόδρομος για τους Ανεξάρτητους Ελληνες κατέστη η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, καθώς οι αντιστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησαν περιθώρια για κοινή κάθοδο ή ενσωμάτωση των βουλευτών των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.

Ο αρχηγός τους κ. Παν. Καμμένος και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στήριξαν το προηγούμενο διάστημα χωρίς κανέναν αστερίσκο το σύνολο των κοινοβουλευτικών προτάσεων της κυβέρνησης, «ξορκίζοντας» ταυτόχρονα το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Και αυτό, διότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επέλεξαν τη μνημονιακή στροφή και την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο απειλητικά για τους ΑΝΕΛ, που είχαν κατορθώσει στις προηγούμενες εκλογές να αποσπάσουν ένα σημαντικό κομμάτι του πιο σκληρού αντιμνημονιακού ακροατηρίου της χώρας.

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή, ο προβληματισμός όλων για την επόμενη μέρα ήταν εμφανής. Εξίσου σαφής, ωστόσο, ήταν και η εκτίμηση του συνόλου των βουλευτών ότι κάθε άλλη στάση (όπως, π.χ., αυτή που κράτησε στο τέλος η ΔΗΜΑΡ, με τα γνωστά αποτελέσματα) θα  δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην κυβερνητική συνεργασία, η οποία ήδη δοκιμαζόταν από την πίεση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η απόφαση του παραιτηθέντος πλέον πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα για εκλογές «εξπρές» αλλά και το κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης που από τα πρώτα εικοσιτετράωρα προοιωνίζεται η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας «πάγωσαν» τα χαμόγελα στους Ανεξάρτητους Ελληνες, που πλέον αναζητούν ένα νέο αφήγημα στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς πέραν της μνημονιακής στροφής και μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση ενός κόμματος με τα πολιτικά χαρακτηριστικά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κατά την προχθεσινή επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Κω, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε έντονη αποδοκιμασία από τους κατοίκους για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί με τους μετανάστες.

Οπως όλα δείχνουν, η σειρά της λίστας θα τηρηθεί και στους Ανεξάρτητους Ελληνες, στους οποίους, πέραν των βουλευτών του κόμματος, υπάρχουν και συνεργαζόμενοι πολιτικοί σχηματισμοί, όπως η Ενωση  Χριστιανοδημοκρατών, υπό τον κ. Νικ. Νικολόπουλο, ο οποίος έχει ρόλο  κοινοβουλευτικού  εκπροσώπου.  Αυτό  που  μένει  να  αποδειχθεί είναι  αν το σύνολο των πολιτικών αυτών σχηματισμών θα συμμετάσχουν  εκ νέου στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT