Ανορθόδοξος «πόλεμος» από Καμμένο

Ανορθόδοξος «πόλεμος» από Καμμένο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οδό του ανορθόδοξου «πολέμου» επέλεξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ευελπιστώντας να περιορίσει τις τυχόν διαρροές προς τη Νέα Δημοκρατία και να διασφαλίσει την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή. Και όπως όλα δείχνουν, έτσι θα πορευτεί έως τις κάλπες, στις οποίες θα γίνει το «ταμείο».

Από τη μέχρι σήμερα προεκλογική του στρατηγική είναι σαφές ότι ο κ. Καμμένος «αναγνωρίζει» ως βασικό κίνδυνο για το κόμμα του τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ στη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό και από την έναρξη της προεκλογικής μάχης υιοθέτησε μία εξαιρετικά επιθετική στρατηγική, ακόμη και με μεθόδους μη συμβατικού πολιτικού «πολέμου», οι οποίες στην αιχμή τους έχουν την προσπάθεια να πληγεί το αρχηγικό προφίλ του κ. Μεϊμαράκη με χτυπήματα κάτω από τη μέση, να αμφισβητηθεί η δυνατότητά του να ηγηθεί κυβέρνησης συνεργασίας και σε δεύτερο επίπεδο να δημιουργηθεί ρήγμα στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στο ντιμπέιτ όσο και στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ο αρχηγός των ANEΛ, πέραν της προσπάθειας εμπλοκής του κ. Μεϊμαράκη στην υπόθεση των υποβρυχίων, επιδίωξε με κάθε τρόπο να δυναμιτίσει την προσπάθεια του προέδρου της Ν.Δ. για άνοιγμα στον μεσαίο χώρο, αλλά και να τον βάλει απέναντι στους εκφραστές της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος (Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης), ευελπιστώντας να ανακόψει ενδεχόμενη μετακίνηση δεξιών ψηφοφόρων προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ίδιος αλλά και οι στενοί του συνεργάτες μνημονεύουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, στις παραμονές των οποίων δεν υπήρχε βεβαιότητα για την είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή, για να διατηρήσουν την αισιοδοξία στον κομματικό τους στρατό και να περιορίσουν το κύμα φυγής των ψηφοφόρων προς άλλα στρατόπεδα. Αν και αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η τωρινή μάχη είναι εντελώς διαφορετικές, εκτιμούν ότι τόσο η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η στήριξη που εξακολουθεί να παρέχει στους ΑΝΕΛ ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας διευκολύνουν τον εκλογικό τους στόχο. Ταυτοχρόνως επιχειρούν να εμφανίσουν το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως «αναγκαίο κακό» αλλά και να εμφανίσουν το κόμμα τους ως εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και ως το κόμμα που θα πάρει μέρος ως εταίρος σε μία νέα κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει τις «κόκκινες γραμμές» της πατριωτικής δεξιάς.

Και ο ίδιος ο κ. Καμμένος, ωστόσο, γνωρίζει ότι ακόμη κι αν οι ΑΝΕΛ πετύχουν την είσοδό τους στη Βουλή –προοπτική που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν δείχνει διασφαλισμένη–, η συνεργασία με ενδεχόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βέβαιον ότι θα αρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, όπως συνέβη τον Ιανουάριο, καθώς, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, η δύναμη του κόμματός του δεν μπορεί να αριθμεί πάνω από 13 βουλευτές, ενώ τυχόν εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει στο πιο αισιόδοξο σενάριο στην εκλογή 130 με 133 βουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT