Πρώτα τα μέτρα, μετά η αναδιάρθρωση

Πρώτα τα μέτρα, μετά η αναδιάρθρωση

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ γοήτευσε έναν ακόμη Ελληνα αξιωματούχο την περασμένη Τρίτη, κατά τη συνάντησή της στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Μετά τη συνάντηση, η οποία είχε χαρακτήρα γνωριμίας αλλά και προεργασίας ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι παραμένει έτοιμο «να εργασθεί με τις ελληνικές αρχές για την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση η κ. Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τη στάση του Ταμείου για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους – τονίζοντας, ωστόσο, ότι πρώτα θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση. Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, θα ανοίξει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως θέλει το Ταμείο ώστε να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα. Μία έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του διεθνούς οργανισμού για τα προγράμματά του συνέστησε στο εξής «να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή», να γίνονται προσεκτικά οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εξορθολογισθεί η συνεργασία του Ταμείου με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ετοιμη δηλώνει η Ελλάδα

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν θετική τη στάση του Ταμείου και διεμήνυαν ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματος. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να περάσει το νομοσχέδιο με τους εφαρμοστικούς νόμους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως άμεση προτεραιότητα της νέας Βουλής, με στόχο οι εκπρόσωποι των θεσμών να έρθουν στην Αθήνα σε τρεις εβδομάδες και η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μόλις ημέρες, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Πηγή του Ταμείου θεωρεί ότι οι αμφιβολίες της κυβέρνησης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχουν αρθεί οριστικά, κυρίως λόγω της στάσης του στο ζήτημα του χρέους. Ωστόσο, αναλυτές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, παρά το γεγονός ότι σε αυτήν την αξιολόγηση έχει μόνο ρόλο παρατηρητή, καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοσθεί η συντριπτική πλειονότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πάντως, τα ενδεχόμενα προβλήματα στην υλοποίηση των μέτρων ετέθησαν από τον κ. Σταθάκη στη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, όπως και το ζήτημα της έγκαιρης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε, εξάλλου, ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα οι Κασσάνδρες που θέλουν το ΔΝΤ να θέτει δυσκολίες ή και νέα προαπαιτούμενα στην αξιολόγηση και τόνιζε ότι κανείς –ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Αμερικανοί– δεν θέλει να καθυστερήσει αυτή. Ωστόσο, διατηρούσε κάποιες επιφυλάξεις, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί «αναντιστοιχία» μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των τεχνικών κλιμακίων, που εμφανίζονταν πιο απαιτητικοί.

Οι παρατηρήσεις του Τόμσεν

Τη γαλατική ευγένεια της κ. Λαγκάρντ δεν μοιράστηκε ο παρευρισκόμενος στη συνάντηση διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος έκανε δύο-τρεις παρατηρήσεις στον κ. Σταθάκη την ώρα που η κ. Λαγκάρντ τον συνέχαιρε για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μοιραζόταν τις νεανικές ταξιδιωτικές της εμπειρίες από την Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού, την οποία είχε γυρίσει 25 χρόνων πάνω σε μία μοτοσικλέτα.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» το νέο πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη, όμως ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας θεωρεί ότι η έγκαιρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων είναι δύσκολη και προτρέπει την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί το χρονοδιάγραμμα ώστε να αποφύγει εντάσεις με τους πιστωτές στο μέλλον.

Μιλώντας σε μία ειδική σύνοδο του Κογκρέσου για τη στήριξη της Ελλάδας, ο κ. Κατσάμπας τόνισε ότι για την ανεπαρκή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο παρελθόν ευθύνεται μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι οι ζητούμενες μεταρρυθμίσεις ήταν πάρα πολλές και σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια για τη διοικητική ικανότητα της χώρας. Στις περιορισμένες διοικητικές δυνατότητες, εκτίμησε, σκόνταψε και η τεχνική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα, καθώς ερχόταν από διαφορετικές πηγές και με συχνά αντικρουόμενες συστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή