Μέτρα και ΣΥΡΙΖΑ στην ατζέντα Τσίπρα

Μέτρα και ΣΥΡΙΖΑ στην ατζέντα Τσίπρα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποχρέωση της κυβέρνησης να νομοθετήσει άμεσα, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, διαμορφώνει ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα το οποίο αναγκάζει την κυβερνητική πλειοψηφία να λειτουργήσει για άλλη μία φορά υπό συνθήκες κατεπείγοντος και να καταφύγει σε αντίστοιχες κοινοβουλευτικές πρακτικές. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αύριο και μεθαύριο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί να ανοίξει τη συζήτηση και να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή μετεξέλιξη του κόμματος, με στόχο την «ομογενοποίηση» των τάσεων στο εσωτερικό του και τη διεύρυνση της βάσης του.

Αναφορικά με τη νομοθέτηση των προαπαιτουμένων, η προαναγγελία διαδικασίας κατεπείγοντος προκάλεσε χθες τους πρώτους τριγμούς, προάγγελος της πίεσης με την οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός θα βρεθεί επί μακρόν αντιμέτωπος, καθώς θα πρέπει να νομοθετηθούν μέσα στους επόμενους μήνες πολλά και σημαντικά νομοσχέδια, ως απόρροια της συμφωνίας με τους εταίρους της διαδικασίας υλοποίησης του νέου μνημονίου. Δύο βουλευτές, ο βουλευτής Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και ο ήδη δυσαρεστημένος από τον ανασχηματισμό Νίκος Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ, διατύπωσαν την αντίρρησή τους στην προοπτική τα νέα μέτρα να έρθουν με τη μορφή ενός άρθρου στη Βουλή. «Δεν θα μου άρεσε να έρθει σε ένα άρθρο ο νόμος για τα προαπαιτούμενα και δεν νομίζω να έρθει σε ένα άρθρο, θα διεκδικήσουμε τη συζήτηση στη Βουλή», δήλωσε (ρ/σ Παραπολιτικά) ο κ. Μπάρκας. Ο κ. Νικολόπουλος προανήγγειλε (ρ/σ Βήμα FM) ακόμη και «ηχηρή απουσία» του από την ψηφοφορία εάν τα προαπαιτούμενα έρθουν σε ένα άρθρο, καθώς, όπως ανέφερε, θεωρεί ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορεί να εκφραστεί.

Πριν το κλίμα επιβαρυνθεί περισσότερο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας (ΣΚΑΪ) ότι «δεν είναι στις προθέσεις να είναι ένα άρθρο», αλλά σίγουρα θα είναι ένα νομοσχέδιο. «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν προλαβαίνουμε την κανονική διαδικασία, η οποία απαιτεί περίπου δύο εβδομάδες. Επομένως, θα πάμε σε μια πιο σύντομη με στόχο το “επείγον”. Το “επείγον” σημαίνει ότι υπάρχουν μέρες συζήτησης. Δηλαδή, να αποφύγουμε το “κατεπείγον”».

Στο εσωκομματικό πεδίο, χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία, με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα, για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής που συγκαλείται αύριο και μεθαύριο. Εκεί αναμένεται να γίνει η πρώτη -μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων μικρότερων τάσεων- «χαρτογράφηση» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται, δηλαδή, να αποτυπωθεί εάν η κίνηση των «53», που εμφανίζεται ως ο νέος ισχυρός εσωκομματικός πόλος, θα επιλέξει να καταστήσει διακριτή την παρουσία της, με συγκεκριμένη παρέμβαση στην Κεντρική Επιτροπή. Ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Π.Γ. ότι επιθυμία του είναι να προχωρήσει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα και θα φανεί εάν αυτό είναι εφικτό. Η Κεντρική Επιτροπή θα προβεί σε εκλογή νέου γραμματέα του κόμματος, με τον κ. Παναγιώτη Ρήγα να εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος. Βεβαίως, οι οριστικές αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα της φυσιογνωμίας και του προσανατολισμού του κόμματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τους όρους ανοίγματος της βάσης του, δεν θα απαντηθούν τώρα αλλά στο συνέδριο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Εως τότε θα δρομολογηθεί και μια καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή