Πού το «πάει» τελικά το ΔΝΤ με την Ελλάδα

Πού το «πάει» τελικά το ΔΝΤ με την Ελλάδα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκάλεσε ερωτήματα την περασμένη εβδομάδα όταν στην ετήσια έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές ανέφερε «το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» ως έναν παράγοντα αστάθειας για τις αγορές. Επιπλέον, οι χαμηλότερες των ελληνικών προβλέψεις του για το πρωτογενές έλλειμμα πυροδότησαν εκτιμήσεις ότι θα ζητήσει περισσότερα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου. Οπως ωστόσο εκτιμά αξιωματούχος του Ταμείου, δεν είναι σκόπιμο να προβλέπει κανείς επιπλέον απαιτήσεις με βάση αυτές τις προβλέψεις: «Πρέπει να γίνουν πολλά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο: η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους… Ας γίνουν αυτά και βλέπουμε για τα άλλα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συναντάται σήμερα στη Λίμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τόνισε ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχουν αλλάξει και ότι η όποια ελάφρυνση θα πρέπει να βασίζεται στην έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου. «Οι προβλέψεις μας είναι απολύτως οι ίδιες», τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας εμμέσως σε γερμανικό δημοσίευμα που ήθελε το Ταμείο να πιέζει πλέον για κούρεμα του χρέους. Συμμετέχοντας στη συνήθη μάχη εντυπώσεων ενόψει μίας σημαντικής διαπραγμάτευσης, η κυρία Λαγκάρντ άδραξε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους θα πρέπει να γίνει στη βάση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους που έχει ετοιμάσει το Ταμείο – διαφορετικά αυτό απλώς δεν θα πάρει μέρος.

Οι πιέσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, βέβαια, είχαν αποδέκτες και στην Ελλάδα. Οπως δήλωσε, εκτός από την αναδιάρθρωση του χρέους, θέλει να δει επίσης την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση τουλάχιστον κάποιων από αυτές, ξεχωρίζοντας το ασφαλιστικό σύστημα και τη διοίκηση των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Η κυρία Λαγκάρντ έκανε αυτές τις διευκρινίσεις με το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα που της δίνει η μη συμμετοχή της, για την ώρα, στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ζήτησε νέο πρόγραμμα τον Ιούλιο, η διοίκηση του Ταμείου θεωρεί το προηγούμενο πρόγραμμα λήξαν.

Οπως λέει ο ίδιος αξιωματούχος, η σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή «είναι μπερδεμένη: Το Ταμείο είναι παρατηρητής, ενίοτε συνομιλητής, αλλά το προηγούμενο πρόγραμμα τελείωσε και νέο δεν υπάρχει ακόμη». Αν λοιπόν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν τη συμμετοχή –και τη σημαντική οικονομική συνεισφορά– του Ταμείου, θα πρέπει να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η δε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, πυροδοτώντας τις ανησυχίες ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει επιπλέον μέτρα και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση θα ήθελε να μεταφέρει για αργότερα, όπως το ασφαλιστικό.

Η έκθεση Γκόλντσμπρου

Σε αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε αναφορά στην Ελλάδα από το ΔΝΤ λαμβάνει δυσανάλογες διαστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η ανάδειξη μίας αναφοράς σε πρόσφατη έκθεση του πρώην επικεφαλής του IEO, του ανεξάρτητου γραφείου αξιολόγησης του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Γκόλντσμπρου. Κάνοντας μία αποτίμηση των εκθέσεων αξιολόγησης του Ταμείου, ο κ. Γκόλντσμπρου αναφερόταν στην (παραδειγματική, όπως έγραψε) αξιολόγηση του πρώτου ελληνικού προγράμματος και στα μαθήματα από αυτήν: να αποφεύγονται καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην πολιτική οικονομία, περισσότερη έμφαση στις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην απλοποίηση της συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σημαντικά, αλλά όχι καινούργια.

Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει για την Ελλάδα η έκθεση για τον ρόλο του Ταμείου στην κρίση της Ευρωζώνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα περίπου έτος και, σύμφωνα με το IEO, προχωρά στο τελικό της στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ωστόσο, δεν αναμένεται να δημοσιευθεί παρά το επόμενο έτος, όταν η διοίκηση του Ταμείου υπολογίζει ότι θα έχει κλειδώσει τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή