Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για τον Αλ. Τσίπρα

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για τον Αλ. Τσίπρα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολλές εκκρεμότητες που άφησε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, προκειμένου να κλείσει επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσει, συνακολούθως η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την προετοιμασία για την κατάρτιση της δεύτερης λίστας μέτρων, διαμορφώνουν ασφυκτικό, χρονικά και πολιτικά, περιβάλλον για την κυβέρνηση. Η τρέχουσα εβδομάδα, που άρχισε χθες με σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς που εμπλέκονται με εκκρεμότητες, αλλά και με νέα μέτρα, θα συνεχιστεί με εξαιρετικά πιεστικούς ρυθμούς, δεδομένης και της άφιξης σήμερα των εκπροσώπων του κουαρτέτου των δανειστών, ενώ την Πέμπτη αναμένεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επίσκεψη στην οποία η Αθήνα προσβλέπει, περιμένοντας υποστήριξη.

Η κυβερνητική ηγεσία επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να κλείσει επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση, καθώς επενδύει πολλά στην ενεργοποίηση, κατόπιν αυτού, της δέσμευσης για έναρξη της συζήτησης περί απομείωσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ο σύντομος χρονικά δρόμος δεν είναι καθόλου ευκολοδιάβατος. Στη χθεσινή πρωινή σύσκεψη στο γραφείο του κ. Τσίπρα στη Βουλή συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την κρησάρα του οποίου αναγκαστικά περνούν όλες οι προτάσεις, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει την ευθύνη για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή με διαδικασίες επείγοντος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, καθώς εκκρεμεί το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έχει την ευθύνη των μνημονιακών δεσμεύσεων στην ενέργεια. Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν όλα αυτά τα ζητήματα και έγινε προγραμματισμός για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Αναφορικά με την ανεύρεση ισοδύναμων μέτρων, η οποία αφορά τόσο το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση όσο και το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν συγκεντρωθεί διάφορες προτάσεις, οι οποίες κοστολογούνται και, βεβαίως, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από τους εταίρους.

«Κόκκινα» δάνεια

Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσουν από κοινού, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα απασχολήσει τη συνεδρίαση, με το θέμα των «κόκκινων» δανείων να εξελίσσεται σε νέο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Επιπλέον, αναμένεται να ανοίξει σήμερα η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό, η επεξεργασία του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα συζητηθεί και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα, οι παράλληλες δράσεις στις οποίες επενδύει η κυβέρνηση προκειμένου να απαλυνθούν οι επιπτώσεις από την υλοποίηση του σκληρού προγράμματος.

Την πορεία εφαρμογής του προγράμματος συζήτησε χθες ο κ. Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο υπογράμμισε τη στήριξη της κυβέρνησης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα.

Επιπλέον, σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι, συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, κυρίως σε σχέση με την αναβάθμιση της Διώρυγας του Σουέζ και την ενέργεια. Επιβεβαιώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αθήνα, στα τέλη Δεκεμβρίου και η σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή