Τι ζητεί αλλά και τι προσφέρει η Ουάσιγκτον στην Αθήνα

Τι ζητεί αλλά και τι προσφέρει η Ουάσιγκτον στην Αθήνα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μία ημερίδα του American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, η σύνθεση των ομιλητών αντανακλούσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα σε αυτήν τη συγκυρία. Στο πάνελ ήταν ο διευθυντής Νοτίου Ευρώπης του αμερικανικού ΥΠΕΞ Φίλιπ Κόσνετ, η διευθύντρια του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Νταϊάνα Ντούκας και η πρόεδρος της «Ελληνικής Ομάδας» του Κογκρέσου Κάρολαϊν Μαλόνεϊ.

Η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Αθήνα είναι η πλέον χαρακτηριστική ένδειξη της αμερικανικής στήριξης για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αλλά και την ασφάλεια στην περιοχή. Οπως δήλωσε στην «Κ» η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Νάνσι Πελόζι: «Οι ΗΠΑ τρέφουν μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα που βρίσκεται στις ρίζες της δικής μας δημοκρατίας». Υποστηρίζουν δε την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, διότι «η επιτυχία της Ελλάδας είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη, και η επιτυχία της Ευρώπης είναι σημαντική για την παγκόσμια οικονομία».

Από την Αθήνα, η υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ επισήμανε τον συμβολισμό της επίσκεψης Κέρι: τη δέσμευση των ΗΠΑ στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη στήριξη προς την Ελλάδα. Στο προσκήνιο θα βρεθεί, κατ’ αρχήν, η οικονομία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ στήριξαν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά τονίζουν ότι αυτά θα πρέπει να συνοδευθούν από μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ περιμένει δείγματα γραφής από την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στην οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στη χώρα.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Στον τομέα αυτό έχει γίνει προεργασία από τον ειδικό απεσταλμένο για την Ενέργεια Αμος Χόχσταϊν και την κ. Νούλαντ. Και καθώς η επίσκεψή του αναμένεται να συνδυασθεί με την Κύπρο και την Τουρκία, ένα ζήτημα στην ατζέντα του κ. Κέρι θα είναι και το Κυπριακό, η πρόοδος στο οποίο θα εξαρτηθεί από τις εκλογές στην Τουρκία και τη στάση των δύο κοινοτήτων. Οι Αμερικανοί ήταν ενθουσιασμένοι με την προοπτική συμφωνίας, ωστόσο αυτή περιπλέκεται λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα, με τον κ. Κόσνετ να αναγνωρίζει ότι χρειάζεται η συνεργασία της Τουρκίας για την επίλυσή του.

Κλειδί αποτελεί η ασφάλεια

Στο περιθώριο της εκδήλωσης του OXI DAY Foundation για την 28η Οκτωβρίου, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ δήλωσε στην «Κ» ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο». Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη στήριξη των ΗΠΑ στα θέματα της οικονομίας, αλλά κυρίως στη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας σε μία περίοδο αυξημένων περιφερειακών κινδύνων στη Μεσόγειο, τη Συρία και αλλού. Στην εκδήλωση του AHI, ο κ. Κόσνετ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την απρόσκοπτη συνεργασία για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ ανέδειξε τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και τη σημασία της βάσης της Σούδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τομέα Ελλάδας και Κύπρου στο αμερικανικό Ινστιτούτο Διπλωματικής Υπηρεσίας Τζον Συτιλίδης βλέπει στις σημερινές προκλήσεις την ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ευρύτερα. Οπως δήλωσε στην «Κ»: «Για πολλούς στην Ουάσιγκτον τα τελευταία 40 έτη οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις περνούν μέσα από το πρίσμα της εισβολής και κατοχής της Κύπρου, της αυξανόμενης διαμάχης στο Αιγαίο με την Τουρκία, της διαφωνίας για το όνομα μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων, καθώς και για τα θρησκευτικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην πραγματικότητα, το αμερικανικό κατεστημένο εθνικής ασφάλειας και η “βιομηχανία ιδεών” των δεξαμενών σκέψης βλέπουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, του ευρύτερου ζητήματος της ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης, ως έναν στρατηγικό εταίρο για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών, όπως η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η πειρατεία και η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων».