Σε επικοινωνία με Γιούνκερ επενδύει ο Τσίπρας

Σε επικοινωνία με Γιούνκερ επενδύει ο Τσίπρας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τις πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί η εκπνοή του χρόνου μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και, ταυτόχρονα, η ανάγκη για ταχεία εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, για την οποία ανώτερα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι «καιγόμαστε», η κυβέρνηση καλείται μέσα στο Σαββατοκύριακο να καταβάλει υπερπροσπάθεια, προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αναφορικά με την απόφαση να μη συνεδριάσει το Euroworking Group χθες, κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι δεν επρόκειτο για ματαίωση, καθώς δεν είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση, ωστόσο πρόκειται για μια εξέλιξη που καταδεικνύει τις δυσκολίες στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση και την απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα σημαντικότερα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να προεξοφλεί κοινωνική αναταραχή σε περίπτωση που το όριο προστασίας πέσει πολύ χαμηλά, και αυτό των 100 δόσεων, όπου από την πλευρά των εταίρων ζητείται αυστηρότητα έναντι των μη συνεπών οφειλετών και η κυβέρνηση αντιπαραθέτει τα έσοδα που έφερε η συγκεκριμένη ρύθμιση, προκειμένου να πείσει για την ανάγκη διατήρησής της. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα στο θέμα των ισοδύναμων για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση εξελίσσεται σε επικοινωνιακό κόλαφο για την κυβέρνηση, καθώς το ένα μετά το άλλο τα μέτρα που ανακοινώνονται παίρνονται πίσω και, πλέον, αναμένεται η ετυμηγορία των εταίρων επί της πρότασης που διαμορφώθηκε και απεστάλη, και έχει στο επίκεντρό της την αύξηση της εισφοράς από τυχερά παιχνίδια.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι εταίροι θα συνεχίσουν να αξιοποιούν ως μέσο πίεσης προς την Αθήνα όχι μόνο τη μη εκταμίευση της δόσης, αλλά, κυρίως, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, κάθε φορά που η ελληνική πλευρά γνωστοποιεί ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω σε κάποια από τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς, «κάποια πηγή από τις Βρυξέλλες επαναφέρει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης σε διασύνδεση με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Αθήνα καταφεύγει στην ενεργοποίηση του αιτήματος για πολιτική διαπραγμάτευση, στην επίκληση, δηλαδή, της θέσης ότι σε κάποια ζητήματα που οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται άτεγκτοι, αξιολογώντας μόνο αριθμούς, θα πρέπει η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να πάρει τη σκυτάλη και να δώσει λύση, σεβόμενη και τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η γνωστοποίηση, χθες, από το Μέγαρο Μαξίμου για επικείμενη τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή.

Η αναζήτηση συμμάχων σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να ξεπερασθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο, έρχεται ως αναγκαστική κίνηση, μιας και η αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα μπορούσαν τα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα να κλείσουν εγκαίρως, δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι στο «παρά πέντε» του Eurogroup επενδύει στη συμπαράσταση και στήριξη που εκδηλώθηκε προς τον κ. Τσίπρα από τους ξένους επισκέπτες στην Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες. Συμπαράσταση και στήριξη, ωστόσο, που συνοδεύθηκε με τη σταθερή υπόμνηση πως η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι συνεπής έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή