Η απογραφή φορέων ακόμη να ολοκληρωθεί

Η απογραφή φορέων ακόμη να ολοκληρωθεί

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μυστήριο» παραμένει ο ακριβής αριθμός των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου, καθώς και των υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτούς, καθότι σχεδόν πέντε χρόνια μετά την πρώτη εντολή για «χαρτογράφησή» τους και παρά το γεγονός ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση από το 2011, η απογραφή δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο συνολικός αριθμός των οργανισμών και των φορέων (ΝΠΙΔ-ΝΠΔΔ κ.ά.) ανέρχεται περίπου στους 1.500. Η τελευταία προσπάθεια απογραφής έγινε επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτιμάται ότι τότε 404 φορείς δεν απεγράφησαν και μέχρι σήμερα αυτά τα νομικά πρόσωπα παραμένουν άγνωστα. Το αποτέλεσμα είναι η κεντρική Διοίκηση να μη γνωρίζει τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτά και το σύνολο των αποδοχών τους, ενώ άγνωστη παραμένει και η οικονομική τους κατάσταση.

Χθες με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζητεί εκ νέου μέχρι τέλος Νοεμβρίου από τους γενικούς διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών να αποστείλουν αναλυτικό κατάλογο με όλους τους φορείς που μέχρι τώρα δεν έχουν απογραφεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου και επιχορηγούνται τουλάχιστον κατά 50% από κρατικούς πόρους. Στην εγκύκλιο αναφέρεται αναλυτικά η διαδικασία, η οποία αφορά ακόμα και τους φορείς ή οργανισμούς που δεν έχουν προσωπικό, αλλά μόνο αποσπασμένους υπαλλήλους, ή εξυπηρετούνται διοικητικά από άλλους φορείς. Εν συνεχεία, τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Το ζητούμενο

Ζητούμενο είναι η ακριβής αποτύπωση των φορέων και του έργου τους, του αριθμού των υπαλλήλων που απασχολούν, η οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται από την ύπαρξή τους ο κρατικός προϋπολογισμός. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας και της αξιολόγησης, ενώ, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, είναι πιθανόν όσοι οργανισμοί είναι «ανενεργοί» ή άνευ αντικειμένου να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση για διάφορους λόγους, όπως, π.χ., ήταν οι ζητούμενες από την τρόικα απολύσεις επί Μανιτάκη, επιχειρεί να καταγράψει τους φορείς.

Το 2010, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ζητούσε την καταγραφή του συνόλου των φορέων του Δημοσίου, στο πλαίσιο οικονομικών περικοπών. Το εγχείρημα ουδέποτε ολοκληρώθηκε, ενώ το αποτέλεσμα ήταν η κατάργηση 70 οργανισμών. Το ίδια συνέβησαν και επί Μανιτάκη, επί υπουργίας του οποίου καταργήθηκαν και συγχωνεύθηκαν περί τους 17 φορείς και 46 δημοτικές επιχειρήσεις. Ακόμη 23 φορείς καταργήθηκαν το 2014 επί υπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα, η προσπάθεια απογραφής τους από τον κ. Μητσοτάκη υπήρξε εξαιρετικά επίμονη, καθώς ο τότε γ.γ. του υπουργείου είχε ανανεώσει δύο φορές τις σχετικές προθεσμίες, επισημαίνοντας ότι όσοι οργανισμοί δεν απογραφούν θα τεθούν εκτός κρατικής χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή