Πόλεμος συμμαχιών επτά μέρες πριν από τις κάλπες

Πόλεμος συμμαχιών επτά μέρες πριν από τις κάλπες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές της 22ας Νοεμβρίου για την εκλογή νέου αρχηγού της Ν.Δ. πλησιάζουν και οι υποψήφιοι για την ηγεσία επιταχύνουν στην τελική ευθεία και, ταυτοχρόνως, καταστρώνουν τη στρατηγική του δεύτερου γύρου, αν υπάρξει. Πέραν της αυτονόητης προσπάθειας ενός εκάστου εκ των διεκδικητών να καταγράψει στον πρώτο γύρο το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις επικείμενες εκλογές, από το μέγεθος της προσέλευσης των ψηφοφόρων θα εξαρτηθούν ουσιαστικά και οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στον δεύτερο γύρο, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα, αφού δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές εκλογές θα έχουν μόνον όσοι προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.

Ολες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας ενισχύουν το σενάριο του δεύτερου γύρου, καθώς η ύπαρξη τεσσάρων υποψηφιοτήτων μειώνει τις πιθανότητες ανάδειξης του νέου αρχηγού από τον πρώτο γύρο. Πολύ περισσότερο, όταν δύο υποψήφιοι, οι κ. Απ. Τζιτζικώστας και Κυρ. Μητσοτάκης, έσπευσαν ήδη να κόψουν κάθε συζήτηση περί ενδεχόμενης εκλογής ακόμη και με λιγότερο από 50%, ξεκαθαρίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα τηρηθούν οι καταστατικές διατάξεις που προβλέπουν επανάληψη των εκλογών ανάμεσα στους δύο πρώτους.

Ο κ. Μητσοτάκης

«Μόνο αν κάποιος λάβει πάνω από 50% στον πρώτο γύρο δεν θα πάμε σε δεύτερο γύρο», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, έδωσε το δικό του στίγμα για τον δεύτερο γύρο, αναδεικνύοντας τα κοινά πολιτικά του σημεία με τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι δύο υποψήφιοι σε περίπτωση που η μάχη του δεύτερου γύρου δοθεί ανάμεσα στους κ. Βαγγ. Μεϊμαράκη και Απ. Τζιτζικώστα και όχι ανάμεσα στον νυν πρόεδρο και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, που πάντως εξακολουθεί να αισιοδοξεί ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Προς στιγμήν, όπως είναι λογικό, και οι δύο υποψήφιοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν επ’ αυτού.

Θεωρείται, ωστόσο, πιο πιθανή η στήριξη του κ. Μεϊμαράκη τουλάχιστον από τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αφενός θεωρεί πολιτικά άπειρο τον κ. Τζιτζικώστα και αφετέρου επιδιώκει να κατοχυρώσει τη θέση του εκφραστή του δεξιού ακροατηρίου της Ν.Δ.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά την προχθεσινή δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τον άλλοτε στενό πολιτικό φίλο του κ. Γεωργιάδη και σημερινό εσωκομματικό αντίπαλο κ. Μ. Βορίδη, η πιθανότητα στήριξης του κ. Μεϊμαράκη από τον πρώην υπουργό Υγείας ενισχύεται σημαντικά. Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη δεν δίνεται σήμα για το τι θα πράξει στον δεύτερο γύρο στην περίπτωση που ο ίδιος αποκλειστεί.

Κλειστά χαρτιά

Αν η μάχη του δεύτερου γύρου δοθεί ανάμεσα στους κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, τότε ο κ. Γεωργιάδης είναι σαφές ότι θα υποστηρίξει τον δεύτερο.

Οσο για τον κ. Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος επίσης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του εκτιμάται ότι είτε θα αφήσει τους ψηφοφόρους του να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν να πράξουν, με το επιχείρημα της ενότητας της παράταξης, την επόμενη ημέρα είτε θα κατευθυνθεί προς τον κ. Μητσοτάκη, αφού την άλλη λύση ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει ως «επιλογή ήττας». Τέλος, στην περίπτωση που ο κ. Αδ. Γεωργιάδης περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε πιθανολογείται βασίμως ότι θα έχει τη στήριξη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή