Πού ποντάρουν οι τέσσερις

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ’ ένα πράγμα συμφωνούν τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων: ότι οι σημερινές εκλογές έχουν πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, που καθιστούν επισφαλείς τις προβλέψεις, καθώς ουδείς γνωρίζει πόσοι και με ποια πολιτικά χαρακτηριστικά θα ανταποκριθούν στο «γαλάζιο» εκλογικό κάλεσμα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι «εκλογομάχοι» των τεσσάρων επιτελείων «έδιναν τα ρέστα» τους για τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση ψηφοφόρων, τουλάχιστον στις περιοχές τις οποίες θεωρεί ο καθένας προνομιακές.

Η «Κ» επιχείρησε να χαρτογραφήσει τις περιοχές στις οποίες ποντάρουν οι υποψήφιοι για να κατακτήσουν το μέγιστο δυνατό ποσοστό. Οπως ήταν αναμενόμενο, πρωτεύον πεδίο, τουλάχιστον για τους τρεις από τους τέσσερις, και συγκεκριμένα για τους κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη, Κυρ. Μητσοτάκη και Αδ. Γεωργιάδη, είναι η πολυπληθής Β΄ Αθηνών, η οποία πιθανότατα θα δώσει τον τόνο στη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού. Εξίσου εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν και η προσπάθεια των τριών παραπάνω υποψηφίων να καταγράψουν παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ο κ. Απ. Τζιτζικώστας έχει σημαντικά ερείσματα.

Το επιτελείο του νυν προέδρου κ. Μεϊμαράκη εκτιμά πως στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα καταγραφεί σημαντικό προβάδισμα του προέδρου της Ν.Δ. Οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι η υποψηφιότητά του έχει σημαντική δυναμική στη Β΄ Αθηνών, στην οποία εκλέγεται για πάνω από μία 20ετία, στην Α΄ Αθηνών αλλά και στην Α΄ και Β΄ Πειραιώς, καθώς και στο υπόλοιπο Αττικής, όπου τον στηρίζει ένα σημαντικό τμήμα του κομματικού μηχανισμού. Τα στελέχη του κ. Μεϊμαράκη μιλούν ακόμη για προβάδισμά του στο μεγαλύτερο κομμάτι της Πελοποννήσου, για ισχυρότατη πρόσβαση στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στη Μαγνησία, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, για καλό «πέρασμα» στην Αν. Μακεδονία, στη Θράκη αλλά και στον νομό Θεσσαλονίκης, και ιδιαίτερα στην πόλη στην οποία, όπως λένε, παρά τα πολύ ισχυρά ερείσματα του κ. Τζιτζικώστα, η έντονη παρουσία Μεϊμαράκη στην περιοχή τού έχει προσδώσει πόντους.

Οπως είναι αναμενόμενο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει σημαντική δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Μακεδονία, ενώ διαθέτει οργανωμένο δίκτυο στήριξης στην Ηπειρο, στη Θεσσαλία, στο Βόρειο Αιγαίο (Μηταράκης – Αθανασίου) και σε νομούς της Πελοποννήσου, όπου οι τοπικοί εκπρόσωποι έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητάς του, όπως η Αχαΐα (Ανδρ. Κατσανιώτης), η Κορινθία (Χρ. Δήμας) κ.ά. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Τζιτζικώστας έριξε μεγάλο βάρος στο λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα στη Β΄ Αθηνών, στην οποία πολιτεύονται επί σειρά ετών οι τρεις συνυποψήφιοί του.

Το επιτελείο του δηλώνει ικανοποιημένο από το κλίμα που εισέπραξε κατά την προεκλογική περίοδο στη Β΄ Αθηνών ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ μιλάει για σημαντική διείσδυση στο υπόλοιπο Αττικής, την οποία διευκολύνει και η συμπόρευση με τον κ. Μάκη Βορίδη, αλλά και για «καλό πέρασμα» στην Α΄ Αθηνών.

Για τον κ. Μητσοτάκη είναι παραπάνω από σαφές ότι η Β΄ Αθηνών αποτελεί το μεγαλύτερο «προπύργιο» της υποψηφιότητάς του. Ο πρώην υπουργός εκλέγεται εκεί από το 2004, έχει πετύχει τρεις πρωτιές, ενώ στις τελευταίες εκλογές είχε σχεδόν διπλάσιο αριθμό σταυρών από τον κ. Μεϊμαράκη και αρκετά μεγαλύτερο από τον κ. Γεωργιάδη. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει βέβαιος ότι η γενέτειρα της οικογένειάς του, η Κρήτη, θα τον στηρίξει ένθερμα, ενώ εμφανίζεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από τη δυναμική που καταγράφει στον Εβρο και γενικότερα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη. Οπως σημειώνουν οι συνεργάτες του, έχει επίσης σημαντικά ερείσματα στη Δυτική Μακεδονία, στο Ιόνιο και στη Θεσσαλία, αλλά κι ένα δίκτυο «μητσοτακικών» στελεχών που εργάζονται για την υποψηφιότητά του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Προσβλέπει, δε, στη στήριξη των εκτός των κομματικών τειχών που θεωρούν αναγκαία την ύπαρξη ενός φιλελεύθερου κεντροδεξιού κόμματος.

Ο κ. Γεωργιάδης εξακολουθεί να επιμένει ότι θα εκπλήξει με το ποσοστό που θα εξασφαλίσει. Με «σύμμαχο» τον μεγάλο αριθμό σταυρών που πήρε στις τελευταίες εκλογές στη Β΄ Αθηνών και με την πληθωρική παρουσία στα ΜΜΕ και τον αιχμηρό πολιτικό του λόγο, εκτιμά ότι η υποψηφιότητά του έχει δυναμική σε όλο το λεκανοπέδιο. Επίσης, δηλώνει ότι είχε μεγάλη ανταπόκριση η περιοδεία του σε Κ. Μακεδονία και Ηπειρο, ενώ βάζει στοίχημα ότι θα κατακτήσει την πρωτιά στη Σάμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή