Ντιμπέιτ έξι καυτών θεμάτων για τους τέσσερις

Ντιμπέιτ έξι καυτών θεμάτων για τους τέσσερις

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορετικές αποχρώσεις στον πολιτικό τους λόγο, οι οποίες, ωστόσο, πολλές φορές «ξεθωριάζουν» μπροστά στην ένταση των προσωπικών αντιπαραθέσεων, δίνουν τη μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. οι τέσσερις διεκδικητές της. Η «Κ» επιχειρεί μία κωδικοποίηση των θέσεών τους σε κρίσιμα ζητήματα.

Πρόσκληση σε συνεννόηση

Ευ. Μεϊμαράκης: Η Ν.Δ. σύμφωνα με τις αρχές και την ιστορία της στηρίζει κάθε θετική πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση και αντιστρατεύεται καθετί υφεσιακό. Aλλο η συνεννόηση, άλλο η στήριξη, άλλο η συνεργασία και άλλο η υπερψήφιση νομοσχεδίων. H N.Δ. επικεντρώνεται στην αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής κατεύθυνσης. Σε αντίθετη περίπτωση καταψηφίζουμε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν τίθεται ζήτημα από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας δηλώνει απόλυτα ασφαλής με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Ενα είναι βέβαιο. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συμπράξει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας από τη στιγμή που δεν πληρούνται καν οι προϋποθέσεις για μία ελάχιστη συνεννόηση.

Απ. Τζιτζικώστας: «Oχι» σε επικοινωνιακού χαρακτήρα αίτημα για συνεννόηση.

Αδ. Γεωργιάδης: Μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Οικουμενική κυβέρνηση

Ευ. Μεϊμαράκης: Δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια, αλλά υπογραμμίζει με έμφαση ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ που θερίζει ό,τι έσπειρε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάος στα θέματα οικονομικής πολιτικής, στην αντίληψή μας για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, στην προσέγγισή μας στα θέματα παιδείας. Ο λαός μας έστειλε στην αντιπολίτευση και εκεί θα παραμείνουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει για κοινοβουλευτικά δεκανίκια ας κοιτάξει αλλού.

Απ. Τζιτζικώστας: Αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν αντέξει είναι πρόβλημα του κ. Τσίπρα. Με ποιους θα επιδιώξει να συνεργαστεί και τι είδους κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συνθέσει, είναι δικό του πρόβλημα, όχι της Ν.Δ.

Αδ. Γεωργιάδης: Κατηγορηματικό «όχι» για συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Aσφαλιστικό

Ευ. Μεϊμαράκης: H Nέα Δημοκρατία του Ευ. Μεϊμαράκη θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό της κυβέρνησης Τσίπρα, ανεξαρτήτως του περιεχομένου, διότι θεωρεί ότι πολλά από τα επαπειλούμενα μέτρα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με άλλους χειρισμούς εκ μέρους της.

Κυρ. Μητσοτάκης: Απαιτείται μια ουσιαστική μακροχρόνια μεταρρύθμιση και όχι η περαιτέρω παραμονή εντός του σημερινού πλαισίου. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη μυωπική προσέγγιση μετάθεσης του προβλήματος για αργότερα. Αν τα ζητήματα που έθεσε το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών αντιμετωπισθούν ουσιαστικά, μπορούμε να αποτρέψουμε άλλη μια χαμένη ευκαιρία.

Απ. Τζιτζικώστας: Μαγικές συνταγές στο ασφαλιστικό δεν υπάρχουν. «Oχι» σε περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. «Ναι» στη μείωση των εξαιρετικά υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται από τους εργαζομένους και τους εργοδότες.

Αδ. Γεωργιάδης: «Οχι» στο ασφαλιστικό της κυβέρνησης. «Ναι» σε φορολογικό σύστημα με αναπτυξιακό προσανατολισμό, με μείωση φορολογικών συντελεστών στη φορολογία των επιχειρήσεων κ.ά.

Φορολογικό αγροτών

Ευ. Μεϊμαράκης: «Κόκκινη γραμμή» η υπερψήφιση του νέου φορολογικού των αγροτών, το οποίο οδηγεί στον αφανισμό του αγροτικού κόσμου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δίκαιη κατανομή δημοσιονομικών βαρών παντού. Δεν υπάρχουν τομείς στο απυρόβλητο, ούτε γενικεύσεις όπως «οι αγρότες». Το ζήτημα είναι ποιοι αγρότες και πόσο. Η φορολογία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στραγγαλίζει την παραγωγή και ιδιαίτερα τις εξαγωγές. Επίσης οποιαδήποτε αύξηση φόρου θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Απ. Τζιτζικώστας: «Οχι» στην επερχόμενη φορολογία που θέλουν να επιβάλουν στους αγρότες, η οποία θα συνθλίψει και τις τελευταίες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Αδ. Γεωργιάδης:«Οχι» στο νέο φορολογικό για τους αγρότες, «ναι» στη δημιουργία μηχανισμού καταγραφής πραγματικού αγροτικού εισοδήματος, το οποίο θα είναι και το φορολογητέο προϊόν, αφού αφαιρεθούν οι πραγματικές δαπάνες.

Iδιωτικοποιήσεις

Ευ. Μεϊμαράκης:«Ναι», υπό την προϋπόθεση ότι το τίμημα θα είναι εύλογο και η διαδικασία διαφανής, η Ν.Δ. θα στηρίξει τις ιδιωτικοποιήσεις, διότι σύμφωνα με την πάγια θέση της, οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν έσοδα και θέσεις εργασίες.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Οχι» στο κράτος-επιχειρηματία, «ναι» στις αποκρατικοποιήσεις. Είναι κατά των κρατικών μονοπωλίων και υπέρ του ανταγωνισμού.

Απ. Τζιτζικώστας: «Nαι» στις ιδιωτικοποιήσεις, είτε με την πώληση μετοχών, είτε με στρατηγικό επενδυτή και την παραχώρηση χρήσης, είτε με την προώθηση των ΣΔΙΤ.

Αδ. Γεωργιάδης: «Nαι»  στην  ταχεία προώθηση  των  αποκρατικοποιήσεων.

Ιδεολογικό στίγμα Ν.Δ.

Ευ. Μεϊμαράκης: Mεσαίος δρόμος, με κεντροδεξιό προφίλ και μακριά από άκρα και ακρότητες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Eλευθερία και αλληλεγγύη. Μεγιστοποίηση της ελευθερίας των πολιτών με ανάλογη κοινωνική ευθύνη στους ώμους τους. Απόσταση από τα άκρα που συναπαρτίζουν σήμερα την κυβέρνηση.

Απ. Τζιτζικώστας: Kοινωνικός φιλευθερισμός, που διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στα ζητούμενα της ανάπτυξης, της παραγωγής εθνικού πλούτου, αλλά και την προστασία των αδυνάμων.

Αδ. Γεωργιάδης: Δηλώνει περήφανος που είναι «δεξιός» και δηλώνει πίστη στις αρχές του κοινωνικού ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή