Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων… σε επόμενο βήμα

Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων… σε επόμενο βήμα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αναβολή στο νέο πλαίσιο της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών καταγράφεται με το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», που έχει χαρακτηριστεί από κυβερνητικά στελέχη «παράλληλο πρόγραμμα». Μπορεί το σ/ν να θεσμοθετεί την ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας ανασφαλίστων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτή θα οριστεί σε μελλοντική υπουργική απόφαση. Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι ανασφάλιστοι Ελληνες, αλλοδαποί με νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, καθώς και ανήλικοι και έγκυοι ανεξάρτητα από νομικό καθεστώς, δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι σχετικές δαπάνες –που υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ– καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το σ/ν, οι όροι και προϋποθέσεις της πρόσβασης σε δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, ορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα αλλάζει τον τρόπο πρόσβασης ανασφάλιστων και απόρων σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας από τις αρχές της «πρώτης θητείας της» τον περασμένο Ιανουάριο. Εως και σήμερα συνεχίζει να ισχύει το θεσμικό πλαίσιο του 2014 για την κάλυψη των ανασφάλιστων για περίθαλψη και φάρμακα.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, θεσμοθετείται «λίστα χειρουργείου» σε δημόσια νοσοκομεία. Η κατάρτιση της λίστας γίνεται κατόπιν ιατρικής τεκμηρίωσης αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου και της δυνατότητας χρόνου αναμονής από τους γιατρούς, ενώ ο ασθενής ενημερώνεται πάραυτα για την ημερομηνία επέμβασης. Και σε αυτή την περίπτωση το σ/ν παραπέμπει σε υπουργική απόφαση για τον τρόπο κατάρτισης της λίστας που στόχο έχει να σταματήσει το «γρηγορόσημο» στα τακτικά χειρουργεία.

Ενημέρωση ασθενών

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας σε κάθε νοσοκομείο, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την υποδοχή, ενημέρωση για τις διαδικασίες και τα δικαιώματα των ασθενών, την παρακολούθηση διακίνησης των ασθενών και τη συλλογή καταγγελιών. Αντίστοιχα, στο υπουργείο Υγείας θα συσταθεί Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας που θα ελέγχει τα παράπονα των ασθενών. Θεσπίζονται επίσης οι Διαμεσολαβητές Υγείας για την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση ευπαθών ομάδων πληθυσμού στις υπηρεσίες.

Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει κατάργηση παρακράτησης των συντάξεων ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται σε δομές κλειστής περίθαλψης, ενώ ρυθμίζει και θέματα που αφορούν τον διορισμό γιατρών του ΕΣΥ, τη μισθολογική αποκατάσταση των γιατρών ΠΕΔΥ που εντάσσονται σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ, τα κίνητρα σε γιατρούς για άγονες και νησιωτικές περιοχές, τη δημιουργία μητρώου στο ΕΚΑΒ για τα ασθενοφόρα ιδιωτικών φορέων, την επαναφορά του ειδικού επιδόματος για τους «ιπτάμενους» διασώστες και γιατρούς του ΕΚΑΒ και την κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου για έναρξη της ειδικότητας για τους νέους γιατρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή