Αυτή τη φορά θα υπάρχει και σχέδιο Β για την κάλπη

Αυτή τη φορά θα υπάρχει και σχέδιο Β για την κάλπη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα στην πρόσφατη ιστορία της αναδεικνύεται για τη Νέα Δημοκρατία η σημερινή, ομαλή διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της κεντροδεξιάς παράταξης.

Το κλίμα σφοδρής προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ ορισμένων τουλάχιστον εκ των διεκδικητών, σε συνδυασμό με τις εμφανείς δυσκολίες του εγχειρήματος, εντείνουν τη νευρικότητα και άπαντες μετρούν τις ώρες μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, στις 7 μ.μ.

Στους γνώστες του παρασκηνίου δεν πέρασε απαρατήρητη η σπουδή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, να δημοσιοποιήσει τον φόβο του μήπως «γίνουν Σόδομα και Γόμορρα την Κυριακή των εκλογών», αλλά και να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι όποια κι αν είναι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου, στην περίπτωση που ο νικητής δεν συγκεντρώνει το 50,1%, θα υπάρξει επαναληπτικός γύρος τον Ιανουάριο.

Σε άλλο μήκος κύματος ο παραιτηθείς πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, ενώ οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης εκτιμούν ότι τα όποια προβλήματα στελέχωσης που παρατηρήθηκαν στη γενική δοκιμή της περασμένης Κυριακής θα ξεπεραστούν κατά τη σημερινή διαδικασία. Και αυτοί, ωστόσο, γνωρίζουν ότι η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος μυρίζει μπαρούτι και οτιδήποτε θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν… σπίρτο σε πυριτιδαποθήκη.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Εκλογών της Ν.Δ. και της Vodafone, οι «γαλάζιοι» επιτελείς και οι υπεύθυνοι της εταιρείας συμφώνησαν και στο plan b που θα ενεργοποιηθεί, στην περίπτωση κατά την οποία οι όποιες τεχνικές ελλείψεις κινδυνεύσουν να θέσουν εν αμφιβόλω τη διαδικασία. Για τον λόγο αυτόν έχει υπάρξει μέριμνα και για τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο, εφόσον υπάρξει ζήτημα σύνδεσης των tablets στο δίκτυο, θα κάνει την πιστοποίηση των ψηφοφόρων τηλεφωνικά.

Απαντες, ωστόσο, συνομολογούν ότι το στοιχείο που θα αποσοβήσει έναν γενικευμένο «πόλεμο» απόψε το βράδυ θα είναι η διαφορά κυρίως μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου και δευτερευόντως μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου. Διότι, αν η διαφορά είναι της τάξεως μερικών εκατοντάδων ψήφων, τότε το κλίμα γενικευμένης καχυποψίας μεταξύ των συνυποψηφίων μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις, με ενδεχόμενη υποβολή ενστάσεων και νέα καθυστέρηση στην έκδοση του αποτελέσματος.

Στα πρακτικά της σημερινής διαδικασίας, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, όλοι όσοι αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές καθώς και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν το καταστατικό, τους κανονισμούς και τις αποφάσεις του, υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επίσημου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο), ενώ το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.

Οπως τονίζεται, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο. Τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό μπορούν οι ψηφοφόροι να τα πληροφορηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας (nd.gr) ή στις κατά τόπους Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ).

Οι συνεργάτες των τεσσάρων υποψηφίων σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι έλαβαν μέρος στη σημερινή διαδικασία. Υπ’ αυτή την προϋπόθεση, οι πολίτες θα ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν σήμερα, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 π.μ. και θα κλείσουν στις 7 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή