Στην τελική ευθεία Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης

Στην τελική ευθεία Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμέτρηση από τα… παλιά θυμίζει ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ., με τους υποστηρικτές των δύο αντιπάλων, Ευ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη, να δίνουν στη μάχη χαρακτήρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών». Χθες, υπήρξε σιγή και από τις δύο πλευρές, καθώς άπαντες θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη της αδελφής του κ. Μεϊμαράκη, η οποία κηδεύτηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και πολλών στελεχών της Ν.Δ., περιλαμβανομένου και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

Από σήμερα αναμένεται κλιμάκωση της μάχης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου. Ο κ. Μεϊμαράκης, ώρες πριν από τα Χριστούγεννα, σήκωσε το γάντι και ανέβασε ασυνήθιστα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον κ. Μητσοτάκη, εναντίον του οποίου έβαλε τόσο για τα περί «βαρωνίας» στο κόμμα όσο και για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που άσκησε επί των κυβερνητικών του ημερών. Είναι σαφές ότι ο κ. Μεϊμαράκης ποντάρει στην πίστη του στην «καραμανλική» παράδοση και στη στήριξη της υποψηφιότητάς του από βουλευτές, στελέχη και στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Ταυτοχρόνως, υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη αποδίδουν στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη νεοφιλελεύθερες πολιτικές αντιλήψεις και επιχειρούν –ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο «καραμανλισμός» παραμένει κυρίαρχη τάση– να προσεγγίσουν στελέχη που στον πρώτο γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα των κ. Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη.

Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώνει τη ρητορική του στο δίλημμα ποιος από τους δύο διεκδικητές της αρχηγίας έχει περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του Αλ. Τσίπρα και να οδηγήσει εκ νέου τη Ν.Δ. στην εξουσία, ενώ οι υποστηρικτές του αφήνουν να εννοηθεί ότι με πρόεδρο τον κ. Μεϊμαράκη θα υπάρξει κάποιου τύπου συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Χθες, σε έντυπη συνέντευξή του, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αν εκλεγεί αρχηγός της Ν.Δ., θα κινήσει όλες τις διαδικασίες για να λογοδοτήσει ο μοιραίος πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, και για να εξεταστεί εάν ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών έγινε από αδεξιότητα ή βάσει σχεδίου.

Στην αντίστροφη μέτρηση για τις «γαλάζιες» κάλπες, τα επιτελεία των δύο υποψηφίων επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής. Οπως προκύπτει από τις αναλύσεις, ο κ. Μεϊμαράκης κατόρθωσε να εξασφαλίσει προβάδισμα στη συντριπτική πλειονότητα των εκλογικών κέντρων ανά την επικράτεια, πλην της Βόρειας Ελλάδας, όπου σε πολλά εκλογικά κέντρα κατέκτησε την πρωτιά ο κ. Τζιτζικώστας. Το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη ευελπιστεί να κερδίσει στον δεύτερο γύρο τις ψήφους αυτές, οι οποίες, όπως εκτιμούν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανήκουν σε «καραμανλογενείς» ψηφοφόρους. Και ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, ο οποίος κατέκτησε σημαντικό έδαφος κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκτιμά ότι οι περισσότεροι από όσους ψήφισαν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στον πρώτο γύρο θα επιμείνουν στην ανάγκη ανανέωσης της Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ, πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες η Ν.Δ. με αφορμή τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη για το ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, την κατηγόρησε ότι «ψεύδεται και πάλι», υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ενέγραψε στον προϋπολογισμό περικοπές συντάξεων 1,7 δισ. ευρώ και απαρίθμησε 13 μειώσεις συντάξεων στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή