ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδιάταξη στρατοπέδων στη Ν.Δ.

anadiataxi-stratopedon-sti-n-d-2117061

Αναδιατάσσονται τα στρατόπεδα εντός Νέας Δημοκρατίας ενόψει της κρίσιμης εκλογής της Κυριακής για την ηγεσία του κόμματος. Η χθεσινή, εξισορροπητική, αλλά ταυτόχρονα και ανοικτή σε ερμηνείες δήλωση του κ. Απ. Τζιτζικώστα μοιάζει να «απελευθερώνει» και τα στελέχη που τον στήριξαν ανά την Ελλάδα προκειμένου να δημοσιοποιήσουν την επιλογή τους, την οποία αρκετοί είχαν πραγματοποιήσει εδώ και ημέρες.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μέχρι και τη δωδεκάτη ώρα δεν εξελίχθηκε ένας σκληρός πόλεμος παρασκηνίου. Ο κ. Απ. Τζιτζικώστας βρέθηκε εν μέσω διπλής πίεσης, με καραμανλικά στελέχη της Βορείου Ελλάδος να τον καλούν να ρίξει γέφυρες με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη και άλλα σενάρια, που πάντως διαψεύδονται, να κάνουν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις με το περιβάλλον Μητσοτάκη τα οποία αφορούν και τον μετεκλογικό ρόλο του περιφερειάρχη στο κόμμα. Από την πλευρά του, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ευρισκόμενος χθες στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε σιβυλλικά ότι ουδεμία επικοινωνία είχε με τον κ. Τζιτζικώστα, θεωρώντας επιπροσθέτως ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απόπειρα συναλλαγής.

Με αυτά τα δεδομένα, οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης επιδιώκουν να αποκομίσουν το μεγαλύτερο μερίδιο από την εκλογική προίκα του κ. Τζιτζικώστα, πάντοτε με την υψηλή πιθανότητα οι ψηφοφόροι να μην ακολουθήσουν τις βουλές των όποιων στελεχών.

Χθες, υπέρ του κ. Μεϊμαράκη τάχθηκε ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης και εκ των στενών υποστηρικτών του κ. Τζιτζικώστα, Μηνάς Σαμαντζίδης, ενώ την ίδια επιλογή φαίνεται ότι κάνει και η πλειοψηφία των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, πλην του κ. Απ. Βεσυρόπουλου και οι πολιτικές θέσεις άλλων βουλευτών αλλά και κομματικών στελεχών-μελών της Πολιτικής Επιτροπή που τάχθηκαν στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα (ενδεικτικά οι Γ. Στύλιος, Ανδρ. Κατσανιώτης) μοιάζουν να συγκλίνουν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να επενδύει στη στήριξη της «ομάδας του Βόλου», κομματικών στελεχών από όλη την Ελλάδα με αναφορά στον γραμματέα του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκο, η οποία στον α΄ γύρο είχε στηρίξει Τζιτζικώστα. Η εν λόγω ομάδα, που συναντήθηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας προκειμένου να καθορίσει τη στάση της, φαίνεται ότι κινείται δραστήρια πλέον υπέρ της στήριξης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει επίσης τη στήριξη αυτοδιοικητικών στελεχών (μεταξύ άλλων και ο περιφερειάρχης Ηπείρου) καθώς και βουλευτών που δεν είχαν εκδηλωθεί στον α΄ γύρο.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, επίσης, η δημόσια στήριξη, ήδη από την πρώτη ημέρα, του κ. Αδ. Γεωργιάδη (σ.σ. χθες ανέφερε πως «αν οι 404 χιλιάδες ψηφοφόροι ψηφίσουν με κριτήριο ποιος θα είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός και ποιος είναι πιο έτοιμος να κυβερνήσει, θα βγει ο Κυριάκος… αλλά και ο Βαγγέλης να βγει θα είναι πολύ καλύτερος από τον Τσίπρα») και βουλευτών όπως οι Μ. Βορίδης, Αννα Ασημακοπούλου. Πέραν των επιμέρους συμμαχιών, κρίσιμη παράμετρος προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι εφικτή η ανατροπή της διαφοράς που απέσπασε στον α΄ γύρο ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι η συμμετοχή. Ηδη τα δύο στρατόπεδα έχουν αποδυθεί σε κινητοποίηση ενός προς έναν των ψηφοφόρων του Δεκεμβρίου, καθώς πλέον δεν ψαρεύουν στα θολά νερά της πρώτης Κυριακής, αλλά στο συγκεκριμένο εκλογικό σώμα των 404.000 οι οποίοι θα κρίνουν τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος.