Χαμηλό βαρομετρικό με την Ε.Ε.

Χαμηλό βαρομετρικό με την Ε.Ε.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά φορτίζεται το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους, λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης για τη διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Οι δηλώσεις, προχθές, του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η αξιολόγηση θα διαρκέσει μερικούς μήνες, αν και δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, προκάλεσε δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρήθηκε ως σαφής ένδειξη των προθέσεων μερίδας τουλάχιστον των δανειστών. Την ενόχλησή της η κυβερνητική ηγεσία, που σαφώς επιθυμεί μια γρήγορη διαδικασία προκειμένου αφενός να απελευθερωθεί χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση και, αφετέρου, να ανοίξει η συζήτηση για απομείωση του χρέους, έσπευσε να την εκδηλώσει σχολιάζοντας αναφορικά με τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ: «είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Εχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν».

Σαφή εικόνα για τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων ως προς την προοπτική έναρξης και, κυρίως, ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα έχουν μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων που άρχισε χθες σε σειρά πρωτευουσών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αναζητεί σε Ρώμη, Λισσαβώνα και Παρίσι συμμαχίες έναντι του πιο σκληρού ευρωπαϊκού βορρά, καθώς και σε Ελσίνκι, Αμστερνταμ και Βερολίνο που θα ακολουθήσουν, με την ευρωπαϊκή περιοδεία του να ολοκληρώνεται την Τετάρτη, παραμονές της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για την προοπτική της αξιολόγησης. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, από κυβερνητικά στελέχη ότι οι σχέσεις με τους εταίρους δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, έπειτα από την εμπλοκή που παρουσιάστηκε πριν από τα Χριστούγεννα με την προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα.

Στην κυβέρνηση επικεντρώνονται προς το παρόν στη μάχη του ασφαλιστικού, όπου, οι έντονες αντιδράσεις σημαντικού αριθμού βουλευτών για τις ρυθμίσεις σχετικά με την αύξηση εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους με μπλοκάκι και οι προειδοποιήσεις ακόμα και για καταψήφιση, έφεραν τις διορθωτικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Παράλληλα, προκειμένου να απαντηθούν οι όποιες ενστάσεις και προβληματισμοί αναπτύσσονται μεταξύ των βουλευτών και να αποφευχθεί η πιθανότητα «εκπλήξεων» για την κυβερνητική πλειοψηφία, τη Δευτέρα θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κατρούγκαλος θα απαντήσει στα θέματα που θέτουν οι βουλευτές. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μεθαύριο αναμένεται, επίσης, να ανοίξει η αλληλογραφία από την πλευρά των θεσμών για το θέμα και θα μπορεί να αποτιμηθεί η στάση που υιοθετούν στην αφετηρία της διαπραγμάτευσης.

Επίθεση σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ

Χθες, η κυβέρνηση κλιμάκωσε την επίθεσή της προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι «ελπίζουν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων, ώστε να εκμεταλλευθούν πολιτικά την κατάσταση κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα δημιουργηθεί» και κάνοντας αναφορά σε «ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό πολιτικό τακτικισμό, που αδιαφορεί για τις επιπτώσεις σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα». Στο σχετικό σημείωμα του Μαξίμου αναφέρεται επίσης ότι «η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε δικαίωμα να απέχουν από τον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να αυτοεγκλωβίζονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Οσο όμως και αν πασχίζουν, δεν μπορούν να ματαιώσουν τον διάλογο αυτόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή