Αναζητώντας στηρίγματα εκτός

Αναζητώντας στηρίγματα εκτός

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τον περιορισμό των πιέσεων των εταίρων για τροποποιήσεις στο σχέδιο που η κυβέρνηση παρουσίασε για το ασφαλιστικό, ώστε το τελικό κείμενο που θα έρθει στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική κυβερνητική πρόταση, αναζητούνται συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και κυβερνητικά στελέχη επιστρατεύονται στην προσπάθεια αυτή, η οποία εξελίσσεται σε δύο επίπεδα: στο αμιγώς πολιτικό, με την αναζήτηση κατανόησης και συναίνεσης από τις κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ε.Ε., και σε επίπεδο κοινωνικών φορέων, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη συστράτευση υπέρ της πρότασής της συνδικαλιστικών οργανώσεων άλλων χωρών, κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, στη βάση του επιχειρήματος ότι οι όποιες αλλαγές επέλθουν στην Ελλάδα είναι πιθανό να αξιοποιηθούν ως προάγγελος αλλαγών στα ασφαλιστικά συστήματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει, στο περιθώριο της παρουσίας του στο Νταβός, να έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, συνάντηση κρίσιμη, καθώς το Ταμείο θεωρείται ότι υιοθετεί την πιο σκληρή στάση όσον αφορά την περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι «υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας», προσθέτοντας ότι, εφόσον κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, θα παρέμβει προς την ευρωπαϊκή ηγεσία σε αναζήτηση στήριξης.

Ο κ. Παυλόπουλος, που κατά τη συνάντησή του στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ανέφερε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα κάνει ό,τι μπορεί για να μεταφέρει στους Ευρωπαίους εταίρους τη σημασία του ασφαλιστικού στη διατήρηση του κοινωνικού κράτους δικαίου, θα επισκεφθεί το Βερολίνο στις 17 και 18 Ιανουαρίου, σε κομβικές ημερομηνίες, καθώς τότε αναμένεται η άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, και θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοάχιμ Γκάουκ και με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ακολούθως, θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου, στην έδρα της ΕΚΤ, θα συναντηθεί με τον κ. Ντράγκι.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ξεκίνησε μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία από την Παρασκευή, με επίσκεψη στη Ρώμη και στη συνέχεια στη Λισσαβώνα, αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, με την Αθήνα να επενδύει πολλά στην υποστήριξη της γαλλικής πλευράς. Θα ακολουθήσουν αύριο το Ελσίνκι και την Τρίτη το Αμστερνταμ, ενώ ο κύκλος των συναντήσεων του κ. Τσακαλώτου θα κλείσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την προσεχή Τετάρτη, στο Βερολίνο.

Παρίσι και Βερολίνο αποτελούν προορισμούς και του κ. Κατρούγκαλου, με τον υπουργό Εργασίας να έχει αναλάβει, πέραν των πολιτικών επαφών, τις συναντήσεις με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή