Καθοριστικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην εκλογή προέδρου

Καθοριστικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην εκλογή προέδρου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κριτήριο το «ποιος θα νικήσει τον Τσίπρα στις επόμενες εκλογές» ψήφισαν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στον β΄ γύρο των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Σε τοπικό επίπεδο, σε δήμους αλλά και Περιφέρειες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την πλειοψηφία και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να εκλέξει λιγότερους από δέκα δημάρχους στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Αντίθετα, η Ν.Δ. υπολογίζει ότι διαθέτει 212 δημάρχους σε σύνολο 325, οι οποίοι είτε είχαν κατέβει ως υποψήφιοι του κόμματος, είτε υποστηρίχθηκαν παρά την κάθοδό τους ως ανεξάρτητοι. Πολλοί από αυτούς κατάφεραν συντριπτικά ποσοστά πάνω από 60% στην περιοχή τους, κάτι που βέβαια υπολογίζεται από το κόμμα. Ταυτόχρονα στα προεδρεία τόσο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) όσο και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία.

«Η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορεί να επηρεάσει τις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσει ρεύμα που θα οδηγήσει το κόμμα στη νίκη» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της αυτοδιοίκησης.

Το πόσο καθοριστικό ρόλο παίζουν οι τοπικοί άρχοντες φυσικά ήταν γνωστό σε όλους τους υποψηφίους. Γι’ αυτό άλλωστε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, επίσημες και ανεπίσημες, ήταν πολλές.

Στον πρώτο γύρο, εκτός από εκείνους που βρίσκονται a priori σε κάποιο στρατόπεδο, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι έγιναν το μήλο της έριδος για τους υποψηφίους. Πολλοί, ωστόσο, δήλωσαν ότι διάλεξαν αυτοδιοικητικά και ψήφισαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Αλλαγή κριτηρίων

Στον δεύτερο γύρο, όμως, τα κριτήρια άλλαξαν. Χαρακτηριστικά, χθες, πολλοί ήταν εκείνοι που «έκρυβαν» τι ψήφισαν μια μόλις ημέρα πριν, την Κυριακή, στο όνομα της ενότητας. Φρόντιζαν, ωστόσο, να αφήσουν να φανεί ότι είχαν κάποιου είδους επικοινωνία με τον νικητή των εκλογών και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να ένιωθαν πιο κοντά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όμως με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ικανοποιήθηκαν. Θέλουν να νικήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα και την προοπτική αυτή τη βλέπουν στον Κυριάκο» τονίζει γαλάζιος δήμαρχος. «Οι δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας είμαστε “τοίχος” απέναντι στον Τσίπρα. Οχι μόνο δεν έκανε αυτά που έλεγε, αλλά εφαρμόζει πράγματα τα οποία αν τα έκανε άλλο κόμμα, θα είχε γίνει επανάσταση. Θέλουμε να μπει ένα τέλος στη φαυλότητα» προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή